Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Genialne naturalne lody Raffaello z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi

Mój nowy eksperyment okazał się sukcesem! Dlatego pozstanowiłem się nim z Wami podzielić ;) Lody o smaku Raffaello - z białą czekoladą i kokosem. Są przepyszne, w pełni naturalne i robi się je bardzo łatwo, bez mieszania w czasie mrożenia.

 Do przygotowania dużej porcji lodów potrzebujesz:

- 5 jajek
- 2 kubeczków 330ml śmietany 30%
- 1,5 szklanki cukru pudru 
- 100g wiórków kokosowych
- 200g białej czekolady 
- 100ml mleka
- 3 łyżek cukru
- szczypty soli

Zacznij od zagotowania 160ml śmietany i 100ml mleka, dodaj wiórki kokosowe, 3 łyżki cukru i czekoladę połamaną na kostki. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady, następnie utrzyj wszystko blenderem, żeby nieco rozdrobnić wiórki, odstaw do ostygnięcia. Wyparz jajka. Białka oddziel od żółtek. Białka, ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę, dodaj 1/2 szklanki cukru pudru i ponownie ubij na bardzo sztywną pianę. Odstaw do lodówki. Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru pudru do jasnej, sztywnej konsystencji. Śmietanę ubij w dużym naczyniu z 1/2 szklanki cukru pudru na sztywno. Masę czekoladowo-kokosową połącz z ubitymi żółtkami, następnie przenieś do naczynia z ubitą śmietaną. Dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko dokładnie używając łyżki.
.
Przenieś lody do szczelnie zamykanego naczynia i włóż do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer