Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Szybka pizza na cieście francuskim

    Danie, którego przygotowanie (wraz z pieczeniem) trwa w sumie około 30 minut. Idealne gdy nie ma czasu na zabawę w kuchni. Byłem pozytywnie zaskoczony tym, jak dobre może być coś tak łatwego do zrobienia.




    Do pizzy potrzebujesz:

- 1 opakowania ciasta francuskiego
- pół słoika przecieru pomidorowego
- łyżeczki oregano
- łyżeczki bazylii
- szczypty soli i pieprzu
- ząbka czosnku
- kilku plasterków żółtego sera
- pozostałych dodatków wedle uznania
(ja dodałem kukurydzy, sera brie i kiełbasy tatrzańskiej)

    Zacznij od wlania przecieru do garnka i  przypraw oraz czosnku. Garnek postaw na dość dużym ogniu i mieszaj aż do zagęszczenia sosu pomidorowego, potem wstaw garnek do naczynia z zimną wodą, by przyspieszyć stygnięcie.
    Ciasto francuskie rozwiń i pozostaw na papierze w który było zawinięte, zagnij brzegi ciasta( po około 2 cm) do środka i przyciśnij widelcem, by przykleiło się do spodniej warstwy.
    Nanieś sos na ciasto, połóż na nim dodatki i wstaw do rozgrzanego wcześniej do 200 stopni C piekarnika, piecz z termoobiegiem przez około 20 minut.

Smacznego!!!
    

1 komentarz:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer