Tradycyjna francuska tarta wytrawna, farszem
są smażony, pokrojony w kostkę boczek i
śmietana z jajkami.
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 400g mąki pszenne
- 200g masła
- łyżeczki soli
- łyżki śmietany
Do farszu
potrzebujesz:
potrzebujesz:
- 400ml śmietany 30%
- 100g żółtego sera
Zacznij od
zagniecenia
składników,
połącz mąkę,
masło w
temperaturze
pokojowej,
sól i śmietanę.
Zagnieć i dodaj
trochę wody,
tak by ciasto
nadal było
zwarte ale
gładkie.
Uformuj kulę
i włóż ciasto
do lodówki na
- 4 jajek
- 300g boczku
- szczypty soli
- pół łyżeczki pieprzu
zagniecenia
składników,
połącz mąkę,
masło w
temperaturze
pokojowej,
sól i śmietanę.
Zagnieć i dodaj
trochę wody,
tak by ciasto
nadal było
zwarte ale
Uformuj kulę
i włóż ciasto
do lodówki na
minimum
godzinę.
godzinę.
Następnie
rozwałkuj,ułóż
w formie,
przekłuj dno
widelcem i piecz
ciasto przez 15
stopniach z
termoobiegiem.
Boczek pokrój w
kosteczkę i przesmaż
na patelni, tak by się
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer