Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Quiche lorraine - tarta lotaryńska


  Tradycyjna francuska tarta wytrawna, farszem
 są smażony, pokrojony w kostkę boczek i
 śmietana z jajkami.


    Do kruchego ciasta potrzebujesz:

- 400g mąki pszenne
- 200g masła
- łyżeczki soli
- łyżki śmietany
- odrobiny wody.

    Do farszu
potrzebujesz:

- 400ml śmietany 30%
- 100g żółtego sera
- 4 jajek
- 300g boczku
- szczypty soli
- pół łyżeczki pieprzu


    Zacznij od
zagniecenia
składników,
 połącz mąkę,
masło w
temperaturze
pokojowej,
sól i śmietanę.
Zagnieć i dodaj
trochę wody,
tak by ciasto
nadal było
zwarte ale
gładkie.
Uformuj kulę
i włóż ciasto
do lodówki na
minimum
godzinę.
   
    Następnie
rozwałkuj,ułóż
w formie,
przekłuj dno
widelcem i piecz
ciasto przez 15
minut w 200
stopniach z
termoobiegiem.

Boczek pokrój w
kosteczkę i przesmaż
na patelni, tak by się
zarumienił. Jajka
wymieszaj ze śmietaną,
dodaj przyprawy.
Zetrzyj 100g sera na
grubych oczkach.


Na dnie ciasta
ułóż boczek wylej
na niego sos 
jajeczno - śmietanowy
i posyp po wierzchu
startym serem.

    Piecz przez 25minut
w 180 stopnaich C z
termoobiegiem, wierzch
powinien się zarumienić.


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer