Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z czereśniami, rabarbarem i bezą cytrynową


    Musiałem dziś coś upiec:) W ogrodzie znalazłem rabarbar, czereśnie już miałem, beza wyszła jakoś spontanicznie:) Tarta okazała się bardzo smaczna, 1/3 znikła zanim ciasto ostygło!


    Na spód potrzebujesz ciasta na tartę z przepisu 

    Do nadzienia potrzebujesz:


- 4 łodyg rabarbaru pociętych  na kawałki około 2.5cm
- 2 szklanek wydrylowanych czereśni  przeciętych na pół
- szklanki wody
- 3 łyżek cukru

    Do bezy potrzebujesz:

- 3 białek
- 150g cukru
- skórki z jednej cytryny



     Przygotuj ciasto na kruchy spód, rozłóż je na formie, podpiecz około 10 minut, najlepiej wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wysypać grochem, dzięki temu nie straci ono kształtu i boki nie spłyną.
     Wodę i cukier podgrzej w garnku, gdy powstanie syrop wrzuć do niego rabarbar i gotuj przez pięć minut, następnie dodaj czereśnie i gotuj jeszcze pięć minut. Następnie odsącz owoce z syropu

     Podpieczony spód wypełnij nadzieniem i piecz przez 20 minut w 180 stopniach C. 


    Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier wciąż mieszając, cytrynę dokładnie umyj i osusz. Następnie zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki i dodaj do białka, możesz zostawić odrobinę do dekoracji. Cytrynowy posmak bezy doskonale przełamie słodycz owoców.

     Po upieczeniu spodu z owocami rozłóż białko na wierzchu placka i posyp odrobiną skórki cytrynowej. Piecz przez 40 minut aż wierzch bezy będzie złocisty i sztywny, natomiast środek nadal lekko miękki i wilgotny.

Smacznego!!!


 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer