Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Śliwkowa tarta tatin


       Moja wariacja na temat przepysznej tarty tatin, czyli ciasta pieczonego odwrotnie - z kruchym spodem na wierzchu. Do przygotowania tej tarty potrzebna jest patelnia lub garnek, których można używać w piekarniku (bez elementów z tworzyw sztucznych)


    Do 20cm ciasta potrzebujesz:

- 130g mąki
- 50g masła
- 50g wody
- szczypty soli
- łyżki cukru

    Do nadzienia potrzebujesz:

- 8-9 śłiwek przekrojonych na pół, bez pestek
- 100g cukru
- 50g masła


    Masło i cukier umieść w garnku, roztop na małym ogniu i poczekaj aż rozpocznie się karmelizacja. Nie mieszaj łyżką, można najwyżej potrząsać garnkiem. Gdy płyn nabierze ciemnozłotego koloru, wrzuć do garnka śliwki, mieszaj potrząsając garnkiem tak, by karmel oblał każdy kawałek, pozostaw na małym gazie. Jeśli śliwki są bardzo soczyste i wydzieli się dużo soku, podkręć ogień i odparuj jego nadmiar.           Owoce powinny się gotować do miękkości około 10-15 min, w zależności od ilości soku z lub bez przykrycia. Syrop powinien być bardzo gęsty i słodki. Od czasu do czasu można przemieszać dno garnka łyżką by zapobiec przywarciu do niego kawałków śliwek, jednak nie rób tego zbyt często, by owoce możliwie pozostały w całości.  Jeśli chodzi o skórki to z moich śliwek zaczęły one schodzić w czasie gotowania
    W czasie gdy gotują się śliwki przygotuj ciasto, masło pokrój na plasterki, wymieszaj z mąką, solą i cukrem. Na koniec dodaj wodę. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulkę, umieść w lodówce.
     Po ugotowaniu owoców zdejmij garnek z palnika i odstaw na czas przygotowania kruchego ciasta. Kulkę ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na papierze do pieczenia lub oprószonej mąką stolnicy. Średnica koła powinna być o około 5-7 cm większa niż średnica naczynia w którym piecze się ciasto. Rozwałkowany placek umieść na wyrównanych wcześniej owocach, nadmiar ciasta zawiń do wewnątrz, wzdłuż brzegów naczynia. Przekłuj ciasto wykałaczką w kilku miejscach, by para miała którędy uchodzić a ciasto nie rozmiękło.
     Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez około 25 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut, następnie przykryj naczynie talerzem i szybko odwróć je do góry dnem. Podawaj na ciepło.


Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. świetne i pomysłowe, a w dodatku rewelacyjnie pyszne! polecam! :))

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer