Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto


    Eksperyment zakończony sukcesem ! Pół ciasta zniknęło w 10 minut. Ciasto z kategorii mało roboty, dużo przyjemności :)

    Do przygotowania ciasta w formie do tarty potrzebujesz:

 - 200g cukru
 - 150g mąki
 - 100g masła
 - 100g dobrej gorzkiej czekolady
 - 4 dużych jajek
 - 3 łyżek dobrego kakao
 - 2 łyżek soku z cytryny
 - 1 łyżki sody oczyszczonej
 - 1 łyżki amaretto
 - duzej szczypty soli

    Czekoladę i masło rozpuść w misce ustawionej nad parującym garnkiem, resztę składników wymiksuj na jednolitą masę, nadal miksując dolej rozpuszczoną czekoladę z masłem do reszty ciasta i miksuj przez 2 minuty. Lekko napowietrzone w ten sposób ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, z termoobiegiem. Po 15 minutach wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w piecu jeszcze na około 10 minut. Wyjmij i jedz ciepłe :) Albo nieco przestudzone, z bitą śmietaną.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. wyjdz za mnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za czekoladowymi wypiekami. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego to przyrządzam coś według przepisu z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    Jest tam wiele przepisów dla początkujących cukierników i dla tych bardziej zaawansowanych. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer