Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta sernikowa z pomarańczową nutą

Kruche ciasto i sernik, czego chcieć więcej.
W dodatku prosty przepis, który każdemu się uda!



    Do kruchego ciasta potrzebujesz:

 - 250g mąki
 - 60g cukru
 - 120g masła
 - szczypty soli
 - 1 jajka
 - łyżeczki śmietany 30%

    Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto, rozwałkuj i umieść w posmarowanej masłem formie do tarty. Dociśnij ciasto do brzegów i umieść w lodówce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem, na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp go grochem lub innym produktem, który nie spali się w piekarniku, zapobiegnie to spływaniu boków i tworzeniu nierównego spodu. Piecz przez 15 minut po czym zdejmij papier z grochem i piecz dalej aż do lekkiego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, wyłącz termoobieg i zmniejsz temperaturę o 10 stopni.
   
    W czasie gdy kruchy spód się piecze przygotuj masę sernikową.

 - 200ml śmietany 30%( minus łyżeczka do ciasta)
 - 300g gładkiego serka waniliowego do serników
 - 4 łyżki cukru 
 - 2 jajka 
 - sok z połowy pomarańczy

    Białka oddziel od żółtek, żółtka utrzyj z serem i cukrem. Śmietanę ubij na sztywno, białka również. Do sera dodaj sok z pomarańczy i wymieszaj, dodaj ubitą śmietanę i białka, wymieszaj delikatnie lyżka by nie stracić puszystości. Wypełnij kruchy spód masą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Nie martw się jeśli masa zacznie rosnąć ponad ciastem, później opadnie. Gdy sernik się zarumieni wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki i pozwól ciastu ostygnąć.

Smacznego!

2 komentarze:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer