Z gruszy w ogrodzie zaczęły spadać pierwsze owoce, czy może być lepszy pretekst do upieczenia ciasta? ;)
Do ciasta potrzebujesz:
- 120g masła pokrojonego na kawałki
- 250g mąki
- 60g cukru
- małego jajka
- szczypty soli
- 1-2 łyżeczek śmietany 30%
Do nadzienia cytrynowo - gruszkowego potrzebujesz:
- 200ml śmietany 30%
- 3 jajek
- 100g cukru
- soku z 1 cytryny
- 5 gruszek
- 2 łyżek brązowego cukru do posypania (może być też biały)
Zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki, uformuj z niego kulkę i umieść je w lodówce na pół godziny. Jajka wymiksuj z cukrem, dodaj śmietanę i sok z cytryny, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój każdą na 8 kawałków.
Kulkę ciasta rozwałkuj i umieść w formie, spód tarty nakłuj w kilku miejscach, piecz w 190 stopniach C przez około 25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu kruchego spodu wylej na niego uzyskaną wcześniej mieszaninę i ułóż na niej pokrojone gruszki. Posyp wierzch ciasta cukrem i wstaw do piekarnika, piecz aż nadzienie będzie sztywne i złociste (około 30 minut w 190 stopniach C).
Smacznego!!!
pyszny pretekst..;-)))
OdpowiedzUsuńTarta gruszkowa chodzi za mną od dłuższego czasu, mniam :)
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.
Witam ponownie,
Usuńdziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi
się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na
podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia
Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :) http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu