Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Smażone faszerowane pieczarki

    Przepyszna i bardzo prosta przekąska, wszystkie pieczarki zniknęły nim ostygły :) Najlepiej smakują z pieczywem czosnkowym.


    Do przygotowania 16 sztuk potrzebujesz:

 - 16 średnich pieczarek
 - pół średniej cebuli
 - jajka
 - bułki tartej
 - odrobiny mleka
 - soli, pieprzu i papryki
 - oleju do smażenia

    Umyj pieczarki i wykrój z nich nóżki, będą one potrzebne do farszu. Nóżki i cebulę pokrój na drobną kostkę i usmaż na patelni z odrobiną soli aż pieczarki zrobią się lekko złote. Roztrzep jajko z odrobiną mleka , szczyptą soli, pieprzu i papryki. Gdy farsz ostygnie napełnij nim kapelusze dociskając, by farsz mocno się trzymał. Zanurz kapelusze w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na patelni z 2cm warstwą oleju do zezłocenia po dwóch stronach. Ostrzegam, że w pieczarce w czasie smażenia zbiera się odrobina gorącej wody, którą ktoś wybitnie łakomy może się poparzyć xD.



Smacznego!
    

7 komentarzy:

  1. super :) smażyłam we frytkownicy i wyszły świetne

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażone na głębokim tłuszczu muszą być jeszcze smaczniejsze:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko tu tak pysznie wygląda ;) Ja dopiero zaczynam ekperymentować w kuchni ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki;) Trzeba próbować, zwykle się udaje! ;p Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis przepisany, będę działać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia! Ja zabieram się za ciasto czekoladowe:)

      Usuń
  6. Jest to jedno z moich ulubionych dań:) Zamiast smażenia, układam je na blaszce i zapiekam w piekarniku. Wychodzą równie pyszne i nietłuste. Trzeba tylko uważać, żeby nie wysuszyć za bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer