Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z Crème Pâtissière, pieczonymi bananami i sosem karmelowym

    Zmodyfikowałem nieco przepis na kruche ciasto okazał się bardzo dobry, jako nadzienie użyłem  Crème Pâtissière, pieczonych 
bananów 
przepysznego
sosu karmelowego,
który
przypomina ten z
 McDonald's.


 
    Do kruchego ciasta potrzebujesz:

- 340g mąki pszennej
- szczypty soli
- 200g masła
- 75g cukru
- 1 jajka


    Do Crème Pâtissière musisz mieć:


- pół litra mleka
- pół szklanki cukru
- cukru waniliowego
- szczypty soli
- 4 żółtek
- 40g mąki




    Do sosu karmelowego potrzebujesz:


- 220g cukru
- 125g wody
- 200g śmietanki 30%
- 4 bananów 


    Zacznij od przygotowania kruchego  ciasta, masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ręką do uzyskania gładkiej masy. Wstaw do lodówki na 15 min by nieco stwardniało, następnie rozwałkuj je i umieść w natłuszczonej formie do tarty. Wstaw do lodówki na 15 min a potem przełóż bezpośrednio do rozgrzanego do 210 stopni C piekarnika z termoobiegiem. Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C.i piecz przez 15 minut, do zarumienienia. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
   
    Czas na Crème Pâtissière: zagotuj mleko z cukrem waniliowym i solą, żółtka utrzyj z cukrem i mąką. Małym strumykiem wlewaj mleko do mikstury z żółtek nieustannie mieszając. Następnie wstaw ten sos na mały ogień i gotuj uważając by nie przypalić. Gdy zgęstnieje odstaw do naczynia z zimną wodą by zatrzymać gotowanie.


     Teraz sos karmelowy. Cukier i wodę wymieszaj w garnku z grubym dnem, postaw gona średni gaz i pozwól miksturze gotować się prze kilka minut, aż zacznie się robić bursztynowa, im ciemniejsza się zrobi tym intensywniejszy smak osiągniesz, lecz uważaj by nie dopuścić do przypalenia się cukru, bo następnym stadium po karmelu jest węgiel. Nie wolno mieszać karmelu, bo robią się grudki można najwyżej potrząsać garnkiem. Dodaj śmietankę i mieszaj, uważaj, bo zacznie się pienić. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia, możesz do naczynia z zimną woda.
    
    Banany pokrój w plasterki i ułóż na papierze do pieczenia wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na 10 minut. Wyjmij i odczekaj chwilę, zanim oderwiesz je od papieru - po ostygnięciu odchodzą same.


    Na kruche ciasto nałóż krem, na nim ułóż koncentrycznie banany i polej po wierzchu sosem karmelowym.Wstaw do lodówki i schładzaj przynajmniej 3 godziny


Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Pierwszy raz tu jestem i od razu trafiłam na coś tak pysznego. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marku Twoje przepisy sa rewelacyjne!!!!Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer