Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Vol - au - vent czyli gniazdka z ciasta francuskiego z ragoût drobiowo - szpinakowym


    Vol-au-vent /woluwą/ z fr. "lot z wiatrem" jest bardzo efektowną przekąską wywodzącą się z Francji. Do nadziewania "kominków" z ciasta francuskiego można użyć innych produktów.







    Do przygotowania około 7-8 "kominków" potrzebujesz:

- 1 paczki ciasta francuskiego
- 1 żółtka

    Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i używając np. małego słoika wykrój w nim jak największą ilość kółek. Następnie pozbądź się reszty ciasta, Do zbudowania jednego kominka potrzebujesz 4 kółek, jedno kółko pozostaw nienaruszone, w pozostałych trzech, używając np. kieliszka, wytnij kółka tak, by pozostawić pierścienie o grubości ścianki 0,5 - 0,7 cm. Teraz na pozostawionym kółku umieść pierścienie jeden na drugim, dociskaj je tak, by połączyły się ze sobą i z "dnem", najlepiej na koniec użyć wykałaczki i ponakłuwać    boki od góry do samego dołu, to sprawi, że warstwy lepiej się połączą. Tak przygotowane kominki posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody najlepiej użyć pędzelka. Kominki włóż na chwilę do lodówki,  tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz przez 15- 20 min do zarumienienia nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu pozbądź się ciasta ze środka "kominka" dociskając je do dna łyżeczką. Następnie ostudź do temperatury pokojowej.



    Do ragoût potrzebujesz:


- pół małej piersi z kurczaka
- 100g mrożonego szpinaku
- kilku łyżek śmietany 30%
- pół małej cebuli
- ząbka czosnku
- soli
- pieprzu


    Pokrój cebulę na drobniutkie kawałki, kurczaka na kwadratowe kawałki. Szpinak rozmroź w garnku, dodaj wyciśnięty czosnek,odrobinę soli i pieprzu. Przesmaż kurczaka przyprawionego solą i pieprzem. Do szpinaku dodaj śmietanę i pokrojoną cebulę, gotuj pod przykryciem przez 3-5 minut, jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dodaj więcej śmietany. Następnie dodaj do sosu przesmażonego kurczaka i duś na małym ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia.


    Ostudzone "kominki" napełnij ragoût i podgrzej w piekarniku chwilę przed podaniem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer