Vol-au-vent /woluwą/ z fr. "lot z wiatrem" jest bardzo efektowną przekąską wywodzącą się z Francji. Do nadziewania "kominków" z ciasta francuskiego można użyć innych produktów.
Do przygotowania około 7-8 "kominków" potrzebujesz:
- 1 paczki ciasta francuskiego
- 1 żółtka



Do ragoût potrzebujesz:
- pół małej piersi z kurczaka
- 100g mrożonego szpinaku
- kilku łyżek śmietany 30%
- pół małej cebuli
- ząbka czosnku
- soli
- pieprzu
Pokrój cebulę na drobniutkie kawałki, kurczaka na kwadratowe kawałki. Szpinak rozmroź w garnku, dodaj wyciśnięty czosnek,odrobinę soli i pieprzu. Przesmaż kurczaka przyprawionego solą i pieprzem. Do szpinaku dodaj śmietanę i pokrojoną cebulę, gotuj pod przykryciem przez 3-5 minut, jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dodaj więcej śmietany. Następnie dodaj do sosu przesmażonego kurczaka i duś na małym ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia.
Ostudzone "kominki" napełnij ragoût i podgrzej w piekarniku chwilę przed podaniem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer