Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Hamburgery w bułkach bagietkowych

    Czasem trzeba jakoś wykorzystać mielone mięso, oto idealny sposób. Rzadko jadam pieczywo, ale takiemu hamburgerowi nie jestem w stanie odmówić.




    Na 4 duże bułki potrzebujesz:

- 390g mąki pszennej
- 200ml gorącej wody
- 14g drożdży
- łyżeczki soli i łyzeczki cukru
- odrobiny oleju


    Mąkę zalej gorącą wodą, zamieszaj, dodaj sól i cukier, zamieszaj, dodaj drożdże i dokładnie wyrób ciasto, powinno być zwarte i nie kruszyć się. Uformuj kulkę z ciasta, posmaruj ją olejem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by w spokoju wyrosło. Później uformuj z niego 4 płaskie bułki (nieco urosną w czasie pieczenia) i ułóż na papierze do pieczenia.
    Wstaw bułki do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na dnie piekarnika umieść naczynie z wodą, która wyparuje w czasie pieczenia. Piecz przez 20 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu zawiń bułki w ręcznik i pozwól im ostygnąć. Przekrój każdą na 2 części.

    Potrzebujesz też:

- 500g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub wołowego)
- łyżeczki musztardy
- 1 jajka
- 4 krakersów(mogą być herbatniki)
- łyżeczki soli i łyżeczki pieprzu
- małej cebuli
- łyżki oliwy
- sałaty, pomidorów i cienko pokrojonej cebuli do przybrania
- ketchupu i majonezu

    Mielone mięso przypraw, dodaj do niego jajko, oliwę i musztardę. Cebulkę drobno pokrój, krakersy pokrusz na małe kawałki, dodaj składniki do mięsa i dokładnie je wymieszaj. Jeśli masz czas, możesz odstawić mięso do lodówki, by się przegryzło, jeśli nie masz czasu, uformuj z niego płaskie kotlety maksymalnie o 2cm grubości. Smaż na oleju po 5 minut z każdej strony.

    Teraz możesz "montować" hamburgery, kolejność składników jest oczywiści dowolna, ważne, by nie żałować sosu zrobionego z wymieszanego ketchupu i majonezu. Hamburgery najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer