Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Mój tort urodzinowy

    Mój tegoroczny tort urodzinowy, wbrew pozorom nie kosztował zbyt wiele pracy:)



    Do 3 warstw biszkoptu potrzebujesz:

- 7 jajek
- 1.5 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 łyżeczek octu
- 2 budyniów śmietankowych
- 2 łyżek kakao

    Do przełożenia i ozdobienia tortu potrzebujesz:

- śmietankowego kremu do tortów w proszku
- 100g masła
- 300ml mleka
- 500ml śmietany 36%
- 50g cukru
- borówek
- 2 brzoskwiń
- łyżeczki kawy rozpuszczalnej


    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem, mikstura zacznie nieco rosnąć, nie martw się, tak musi być. Do białek dodaj budyń i mąkę, nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj żółtka i dokładnie połącz je z resztą. Jeden biszkopt ma być ciemny więc część ciasta połącz z kakao.
    Tortownicę i dwie blaszane miski o płaskim dnie i różnej średnicy posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą by zapobiec przyklejeniu się do nich biszkoptu.
Wylej ciasto i puknij naczyniem o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz z termoobiegiem w 190 stopniach C przez minimum 40 minut (w zależności od wielkości ciasta), najlepiej przed wyjęciem wykonać test patyczkiem do szaszłyków, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Jeśli nie dysponujesz patyczkiem możesz po prostu dotknąć ciasta, gdy środek jest sztywny i tylko trochę się ugina pod palcem wtedy ciasto jest dobre.
     Po ostygnięciu przekrój każdy biszkopt na dwa blaty i nasącz kilkoma łyżkami mocnej herbaty(może być połączona z alkoholem).



     Krem wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, śmietanę ubi z cukrem, borówki i brzoskwinie umyj i osusz. Zaparz łyżeczkę kawy w łyżce wody,
Brzoskwinie pokrój na drobne kawałki i odsącz z nich sok, Krem z proszku podziel na trzy części proporcjonalnie do wielkości poszczególnych blatów. Największy przełóż kremem wymieszanym z brzoskwiniami, przykryj drugim krążkiem i posmaruj po wierzchu bitą śmietaną.Na śmietanie ułóż kolejny blat, który przełóż kremem wymieszanym z kawą, znów przykryj i posmaruj śmietaną, kolejną warstwę stanowi biszkopt przełożony samym kremem śmietankowym. 
    Całość pokryj śmietaną i włóż do lodówki by nie spłynęła..Dekoruj borówkami na krótko przed podaniem.
    Jeśli chodzi o krojenie to najlepiej sprawdza się metoda krojenia 2 wierzchnich warstw jako jednego kawałka i spodniej jako kolejnego.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer