Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Szaszłyki drobiowe w z bananem i kaki

    Zbliża się sezon taniego kaki, mam zatem propozycję dla jego wielbicieli i fanów odważnych, orientalnych smaków. Kaki musi być dość twarde, by dało się obrać i pokroić jak jabłko.



    Do 5 szaszłyków potrzebujesz:

- 450g fileta z piersi lub udka kurczaka.
- 250g pieczarek podobnej wielkości
- kaki
- 2 bananów
- 2 łyżek oleju
- łyżeczki soli
- szczypty pieprzu
- łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczki papryki słodkiej
- szczypty kminu
- ząbka czosnku
- dodatkowo trochę ostrej papryki, pieprzu i soli

    Kurczaka potnij na kawałki nadające się do nadziania na szpilki do szaszłyków. Z przypraw, czosnku i oleju przygotuj marynatę, posmaruj nią kurczaka i odstaw na kilka godzin. Umyj i obierz kaki, pokrój je w kostkę. Banana obierz i pokrój na około 3cm kawałki. Pieczarki umyj i pozbądź się nóżek, gdyż do szaszłyków przydadzą się tylko kapelusze. Wszystkie składniki nadziewaj naprzemiennie na szpikulce. Szaszłyki ułóż na blasze, na papierze do pieczenia i przykryj drugą blachą by zapobiec wysychaniu mięsa.
    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, włącz termoobieg, umieść w piekarniku szaszłyki i piecz przez 30 minut. po tym czasie wyjmij blachy z piekarnika, odkryj szaszłyki i zbierz płyn, który zebrał się pod szaszłykami. Dodaj do niego chili, pieprz i sól tak, by smak sosu stal się wyrazisty. Następnie polej sosem szaszłyki i umiśeć je w piekarniku na 10 minut, następnie znów zbierz sos, odwróć szaszłyki, polej je nim i piecz kolejne 10 minut

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer