Do ciasta potrzebujesz:
- pół kg mąki + 3 łyżek
- 250ml mleka
- 2 łyżek roztopionego masła
- 4 żółtek
- 75g cukru + łyżeczki
- łyżeczki octu
- 15g drożdży
- nadzienia ( dżem, budyń zmiksowany z 2 łyżkami masła itd)
- litra oleju do smażenia
Lukier:
- barwnik spożywczy
- 4 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczek soku z cytryny
- kolorowej posypki
Drożdże wymieszaj z połową letniego mleka, 3 łyżkami mąki i łyżeczką cukru, odstaw na około 15 min. Żółtka wymiksuj z cukrem, gdy masa zrobi się blada i puszysta, dodaj mąkę, resztę mleka i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość natłuść ręce olejem i uformuj kulki wielkości małej mandarynki, ułóż je na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy, przykryj ściereczką i pozwól pączkom wyrosnąć, potrwa to około 20 min.
Uważaj by w kuchni nie było przeciągu- zimne powietrze może zaszkodzić ciastu drożdżowemu. Podgrzej olej w dużym garnku, gdy będzie gorący wrzucaj po kilka pączków, powinny od razu wypływać na powierzchnię, przykryj garnek i smaż przez 2,5 min, następnie odwróć pączki i smaż kolejne 2,5 min. bez przykrycia.
Wyjmij na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie pączki ostygną nafaszeruj je wybranym nadzieniem. Lukier uzyskasz mieszając podane składniki tak, by uzyskać bardzo gęsty lukier o pożądanym kolorze. Polukruj pączki i udekoruj je posypką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer