Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Pączki z kolorowym lukrem

       Tłustoczwartkowy przysmak:) Kilka dni temu po raz pierwszy smażyłem pączki i jestem szczerze zaskoczony, że wyszły tak dobre. W sumie jakoś nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego ile tłuszczu potrzeba do smażenia pączków! Całe szczęście, że dodanie octu do ciasta zapobiega nasiąknięciu pączków tłuszczem :)



    Do ciasta potrzebujesz:

- pół kg mąki + 3 łyżek
- 250ml mleka
- 2 łyżek roztopionego masła
- 4 żółtek
- 75g cukru + łyżeczki
- łyżeczki octu
- 15g drożdży

- nadzienia ( dżem, budyń zmiksowany z 2 łyżkami masła itd)
- litra oleju do smażenia

    Lukier:

- barwnik spożywczy
- 4 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczek soku z cytryny
- kolorowej posypki

     Drożdże wymieszaj z połową letniego mleka, 3 łyżkami mąki i łyżeczką cukru, odstaw na około 15 min. Żółtka wymiksuj z cukrem, gdy masa zrobi się blada i puszysta, dodaj mąkę, resztę mleka i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość natłuść ręce olejem i uformuj kulki wielkości małej mandarynki, ułóż je na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy, przykryj ściereczką i pozwól pączkom wyrosnąć, potrwa to około 20 min.
    Uważaj by w kuchni nie było przeciągu- zimne powietrze może zaszkodzić ciastu drożdżowemu. Podgrzej olej w dużym garnku, gdy będzie gorący wrzucaj  po kilka pączków, powinny od razu wypływać na powierzchnię, przykryj garnek i smaż przez 2,5 min, następnie odwróć pączki i smaż kolejne 2,5 min. bez przykrycia.
    Wyjmij na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie pączki ostygną nafaszeruj je wybranym nadzieniem. Lukier uzyskasz mieszając podane składniki tak, by uzyskać bardzo gęsty lukier o pożądanym kolorze. Polukruj pączki i udekoruj je posypką.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer