Znalazłem dziś w sklepie zestaw małego cukiernika z foremką na cupcake'i, musiałem go wypróbować... Szkoda, że foremka jest tylko na 6 ciastek, dałem się jednak skusić fartuszkowi, który wygląda na mnie jak duży śliniaczek :p
Do około 20 ciastek potrzebujesz:
- 240ml wrzątku
- 190g mąki pszennej
- 200g cukru
- 120g masła
- 50g czekolady mlecznej
- 2 łyżek kakao
- łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- 2 jajek
Do bezy włoskiej potrzebujesz:
- 4 białek
- 200g cukru pudru
- 50ml wody
- soku z jednej cytryny
Czekoladę i kakao zalej wrzątkiem. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Uzyskaną masą wypełnij papierki do 2/3 wysokości. Piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach C bez termoobiegu.
Wsyp cukier puder do garnka, zalej go wodą i umieść na dość dużym ogniu, nie mieszaj, możesz tylko poruszać garnkiem. Ubij białka na sztywną pianę. Gdy cukier i woda zmienią się w syrop bardzo powoli dodawaj gorący syrop do białek cały czas miksując, gdy wlejesz cały syrop nie przerywaj mieszania przez 10 minut. Masa powinna być sztywna i lśniąca a pod koniec mieszania zimna. Dzięki zaparzeniu białek syropem nie ma ryzyka związanego ze spożyciem surowych białek. Udekoruj ciastka używając szprycy gdy wystygną.
Smacznego!
Do około 20 ciastek potrzebujesz:
- 240ml wrzątku
- 190g mąki pszennej
- 200g cukru
- 120g masła
- 50g czekolady mlecznej
- 2 łyżek kakao
- łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- 2 jajek
Do bezy włoskiej potrzebujesz:
- 4 białek
- 200g cukru pudru
- 50ml wody
- soku z jednej cytryny
Czekoladę i kakao zalej wrzątkiem. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Uzyskaną masą wypełnij papierki do 2/3 wysokości. Piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach C bez termoobiegu.
z 12 zdjęcia doczekało 9 ;) |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer