Melasa ma ciekawy, złożony smak, który wzbogaca smak tych prostych ciasteczek. Bardzo polecam te szybkie ciastka:)
Do przygotowania 18 ciastek potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki
- 100g masła lub margaryny
- 2/4 szklanki cukru
- 60g suchej melasy rozpuszczonej w 80ml wrzątku
- 30g migdałów
- 1 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
Masło wymiksuj z cukrem i rozpuszczoną melasą, dodaj sól, jajko. Dodaj mąkę i posiekane migdały i proszek do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia układaj kulki z ciasta o średnicy około 4 cm, ciastka nieco rosną , nie można więc układać ich na papierze zbyt gęsto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, brzeg ciastek powinien być już sztywny, wnętrze nieco wilgotne. Wyjmij ciastka z piekarnika i studź na kratce do pieczenia.
Smacznego!
Do przygotowania 18 ciastek potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki
- 100g masła lub margaryny
- 2/4 szklanki cukru
- 60g suchej melasy rozpuszczonej w 80ml wrzątku
- 30g migdałów
- 1 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
Masło wymiksuj z cukrem i rozpuszczoną melasą, dodaj sól, jajko. Dodaj mąkę i posiekane migdały i proszek do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia układaj kulki z ciasta o średnicy około 4 cm, ciastka nieco rosną , nie można więc układać ich na papierze zbyt gęsto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, brzeg ciastek powinien być już sztywny, wnętrze nieco wilgotne. Wyjmij ciastka z piekarnika i studź na kratce do pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer