Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Ciastka z melasą i migdałami

    Melasa ma ciekawy, złożony smak, który wzbogaca smak tych prostych ciasteczek. Bardzo polecam te szybkie ciastka:)




    Do przygotowania 18 ciastek potrzebujesz:

 - 2 szklanek mąki
 - 100g masła lub margaryny
 - 2/4 szklanki cukru
 - 60g suchej melasy rozpuszczonej w 80ml wrzątku
 - 30g migdałów
 - 1 jajka
 - 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypty soli



    Masło wymiksuj z cukrem i rozpuszczoną melasą, dodaj sól, jajko. Dodaj mąkę i posiekane migdały i proszek do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia układaj kulki z ciasta o średnicy około 4 cm, ciastka nieco rosną , nie można więc układać ich na papierze zbyt gęsto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, brzeg ciastek powinien być już sztywny, wnętrze nieco wilgotne. Wyjmij ciastka z piekarnika i studź na kratce do pieczenia.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer