

- 500g mąki
- 150g cukru
- 100g mleka kokosowego, jeśli jest bardzo gęste 150g
- 3 łyżeczek kakao
- 2 żółtek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżki oleju
- ewentualnie odrobiny wody
- oleju do smażenia na głębokim tłuszczu (300-500ml)

Żółtka ubij z cukrem i mlekiem kokosowym, dodaj sól, olej i mąkę. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo nieelastyczne dodawaj po łyżce wody aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj kakao.

Sztywne ciasto pokrój ostrym, cienkim nożem na około 2mm plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
Smacznego!
Genialne te Twoje ciastka :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Agata
Dzięki:)
OdpowiedzUsuńwygladaja superancko. do jakiego ogolnodostepnego wyrobu mozna porownac ich smak? Lui
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć ;p ciastka są kruche, czuć trochę mleko kokosowe, kakao...Degustatorki twierdza, że są bardzo smaczne, więc polecam do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Wczoraj miałem okazję wypróbować podczas dnia indonezyjskiego w Poznaniu. :)
OdpowiedzUsuńmoże włożyć je do piekarnika? spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńMysle, ze z ta iloscia tluszczu w ciescie piecsenie wg. mnie spowoduje, ze beda suche no i nie nabiora ksztaltu. To smazenie w tluszcsu nie jest takie straszne, ciastka wcale tak duzo go nie pija
OdpowiedzUsuńWitam bardzo ważnym elementem jest dodanie do całości ciasta połowy łyżeczki cynamonu. Mój teść jest z indonezji więc ciastka robię regularnie
OdpowiedzUsuń