Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Mięsne kulki z nadzieniem pieczarkowym i ciągnącym serem

    Przytłoczony i ogłupiony reklamami postanowiłem sam zrobić na obiad kulki mięsne z nadzieniem:) Wyszły super:) jestem dumny!

   Do przygotowania około 25-30 kulek potrzebujesz:

 - 800g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
 - 100g cebuli
 - 1 jajka
 - 50g bułki tartej
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 1,5 łyżeczki pieprzu
 - posiekanego ząbka czosnku
   Do nadzienia :
 - 250g pieczarek
 - 150g cebuli
 - 70g żółtego sera
 - łyżki suszonej pietruszki bądź pół świeżej
 - pół łyżeczki soli
 - pół łyżeczki pieprzu
 - bułki tartej do obtaczania
 - oleju do smażenia

    Cebulę do mięsa drobno posiekaj, przesmaż na patelni do lekkiego zarumienienia, ostudź i dodaj do mielonego mięsa. Wbij jajko, dodaj przyprawy  i bułkę tartą. Wymieszaj. Masa powinna być niezbyt lepka, jeśli bardzo się klei dodaj odrobinę bułki tartej. Pieczarki i cebulę do farszu drobno posiekaj, dodaj przyprawy i smaż farsz aż woda odparuje. Gdy farsz będzie gotowy powinien wyglądać jak na zdjęciu. Odstaw do ostygnięcia. Do zimnego farszu zetrzyj ser i wymieszaj. 
    Formuj kulki z mięsa wielkości nieco mniejszej niż te, które chcesz uzyskać, następnie spłaszcz kulkę jak najbardziej możesz, najlepiej na dłoni. Na spłaszczonej kulce umieść niecałą łyżeczkę farszu, następnie owiń go mięsem znów formując kulkę. W ten sposób przygotowuj kulki aż do wykorzystania całego mięsa. Mięsna otoczka powinna być dość cienka. Obtocz kulki w bułce tartej, następnie smaż na oleju do lekkiego zbrązowienia. Wyłóż gotowe kulki na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj zaraz po przyrządzeniu, gdy ser jest ciągnący.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zapraszam z tymi pysznymi kuleczkami do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie, trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer