Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Risotto z kurkami

    Będąc w Lidlu natknąłem się na ryż arborio, a że jest dziś dzień ojca, postanowiłem wyręczyć tatę w
gotowaniu obiadu i zrobić risotto. Kurki jakimś cudem też dorwałem w sklepie, w co do tej pory nie wierzę ;)



Do przygotowania risotto dla 4 osób potrzebujesz:

 - 500g ryżu arborio
 - 1l bulionu mięsnego lub warzywnego
 - 250ml białego wina
 - 6-7 łyżek masła
 - 200g małych kurek
 - 6-7 łyżek tartego Grana Padano

 - 2 średnich cebul (200g)
 - 4 ząbków czosnku
 - kilku gałązek rozmarynu
 - soli, pieprzu, papryki ostrej

    Umyj i osusz grzyby, wybierz do krojenia 2/3 kurek ( te największe i najmniej kształtne ), Posiekaj cebule w drobną kostkę, kurki również pokrój w kostkę. W  garnku z grubym dnem roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu aż zacznie się szklić, dodaj pokrojone kurki i dalej smaż aż cebula się całkiem zeszkli ale nie zbrązowieje. Do garnka dodaj 2 łyżki masła i wsyp ryż. Pozwól ziarenkom obtoczyć się w maśle ale nie pozwól się im przypalić, musisz nieustannie mieszać zawartość garnka. Dodaj wino i gotuj mieszając aż wino odparuje, następnie stopniowo dolewaj bulion po około szklance i dalej mieszaj.
    Czosnek posiekaj, rozmaryn potnij na drobne kawałki i usmaż je ma 2 łyżkach masła wraz z pozostałymi małymi kurkami. Czosnek dodaj na patelnię pod koniec, tak by nie smażył się na niej dłużej niż minutę. Zawartość patelni przelej do garnka z ryżem, który cały czas się gotuje (ogólnie powinno to trwać około 20 minut). Dodawaj bulion aż do wykończenia zapasów. Gdy płynu będzie bardzo mało dosypuj stopniowo ser i mieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku pieprzem solą i papryką. podawaj na ciepło posypując każdą porcję drobno tartym serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer