Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Bajecznie prosta cynamonowa szarlotka

    Miałem od dość dawna ochotę na jakąś szarlotkę, zdecydowałem się na ten prosty przepis.
Przygotowanie ciasta wymaga mało pracy i jest dość szybkie.



    Do dużej tortownicy potrzebujesz:

 - 8 dużych jabłek
 - 4 jajek M
 - 1 szklanki mąki
 - 1 szklanki i 2 łyżek cukru
 - 5 łyżeczek cynamonu
 - szczyty soli
 - łyżki soku z cytryny
 - cukru pudru do posypania


    Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i przekrój na ćwiartki. Każdą z ćwiartek przekrój na kilka plasterków. Jabłka wrzuć do miski i posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem. Wymieszaj. Całą tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Kawałki jabłek wsyp do tortownicy. Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, dodaj łyżkę soku cytrynowego, wymieszaj i dodawaj stopniowo cukier nadal miskując. Dodaj żółtka i mąkę, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Zalej nią jabłka, wymieszaj tak, by ciasto rozeszło się po całej tortownicy i wypełniło przestrzenie między owocami. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika bez termoobiegu. Piecz 50-60 minut, do czystego patyczka. Ostudzone wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ach, ile bym teraz dała za kawałek takiej pysznej szarlotki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do tego ciasta dodaje się proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam - przepyszna, zniknęła jeszcze tego samego dnia :-) Tylko jabłka na kostkę pokroiłam i najpierw wymieszałam, a potem wlałam do tortownicy. Na pewno wkrótce znów zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zabrałam się za pieczenie tej szybkiej i prostej szarlotki- zobaczymy jaki będzie efekt :-) Na razie w piekarniku wygląda bosko <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety, smak tej szarlotki mnie zawiódł- nic specjalnego :( Na pewno jej więcej nie zrobię. No cóż... każdy ma inny gust. Pozdrawiam autora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi to słyszeć, jak widać nie każdemu musi smakować. Ciasto jest lekkie i proste, patrząc po składnikach trudno spodziewać się jakichś cudów. Tę szarlotkę piekłem wiele razy i smakowała wszystkim. Może to kwestia jabłek, które są jej najważniejszym składnikiem a może rzeczywiście innych oczekiwań
      Pozdrawiam

      Usuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer