Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Łatwe, cytrynowe cukrowe ciasteczka

    Chrupiące z zewnątrz, w środku lekko wilgotne, duże ciastka o lekko cytrynowym smaku. Idealne do herbaty. Bardzo łatwe do przygotowania i przypominające ciastka kiedyś sprzedawane w prawie każdym sklepie.


    Do przygotowania około 15 dużych ciastek potrzebujesz:

 - 3 szklanek mąki
 - 1 i 2/3 szklanki cukru białego
 - 1/3 szklanki brązowego cukru
 - 1 kostki masła
 - 3 jajek M
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżki soku z cytryny
 - 1 łyżki skórki z cytryny
 - dużej szczypty soli


    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem od dołu i od góry. Utrzyj masło z cukrem białym i brązowym. Dodaj jajka, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki. Powinna powstać zwarta, niezbyt lepka masa, którą łatwo uformujesz rękoma tworząc dyski o średnicy około 7 cm i drubości około 2. Jeśli zależy Ci na ciastkach równej wielkości mozesz użyć wagi kuchennej i odmierzać porcje ciasta o równej wadze. Ułóż ciastka na papierze do pieczenia w dużych odstępach, po 4 na jedną blachę. Każde z nich posyp brązowym cukrem, następnie używając pędzelka lub palców posmaruj każde z ciastek odrobiną wody, która ułatwi przyklejenie cukru. Posyp jeszcze raz cukrem i wstaw ciastka do piekarnika na środkową półkę.
    Piecz przez około 20 minut do zezłocenia. Po tym czasie ciastka mogą jeszcze nie ochodzić od papieru, Zsuń papier do pieczenia z ciastkami na kratkę do piekarnika i na niej zostaw ciastka na kilka minut, po tym czasie powinny odejść od papieru przy pomocy noża. Nie można piec ciastek zbyt długo, staną się twarde jak kamień. Ciasteczka dobrze się przechowują.

Smacznego!




2 komentarze:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer