Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Wilgotne czekoladowe ciasto z orzechowym kremem, idealne na Święta

    Czekoladowa rozkosz dla podniebienia, dość grzeszna ze względu na czekoladę i masło, czasem jednak warto ze względu na smak i to jak bogaty smak czekolady poprawia nastrój ;)
Co bardziej kojarzy się ze Świętami niż czekolada i orzechy? Niedługo kolejne świąteczne eksperymenty:)


    Do ciasta potrzebujesz:

 - 1,5 szklanki mąki
 - 4 łyżek kakao
 - 1,5 szklanki cukru
 - 1 kostki masła
 - 1 szklanki jogurtu greckiego
 - 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 2 jajek

    Do kremu orzechowego:

 - 1 szklanki orzechów włoskich
 - pół szklanki gorącego mleka
 - 1 kostki masła
 - 1 szklanki cukru pudru
 - 2 łyżeczek amaretto
 - 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
+ polewa czekoladowa
 - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki margaryny
 - 2 łyżki śmietany 30%
 - cukier puder do posypania

    Zacznij od przygotowania ciasta. Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste, dodaj jajka i pozostałe składniki. Wymiksuj dokladnie i wylej połowę ciasta na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piecz piekarniku w rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie upiecz drugi blat w ten sam sposób
    By zrobić krem zmiel drobno orzechy, zalej je gorącym mlekiem i zostaw do ostygnięcia. Masło otrzyj z cukrem na puch i stopniowo dodawaj mleko z orzechami i pozostałe składniki.
    Gdy ciasto ostygnie przełóż je kremem i włóż do lodówki. W misce ustawionej nad parującą wodą roztop składniki polewy. Rozprowadź polewę na cieście i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Wyjmij z lodoówki pół godziny przed podaniem. Oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!






 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co orzechowe ! Ten krem musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest smaczny i bardzo pasuje do czekoladowego ciasta:)

      Usuń
  2. Mogę użyć jakiegoś innego składnika zamiast amaretto? Czy wtedy cały smak kremu straci sens? :) I jeśli mogę wiedzieć, tortownicę o jakiej średnicy najlepiej użyć w tym przypadku? Z góry dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica około 22cm, amaretto moznazastapic jakims alkoholem albo dowac łyżeczkę lub nawet dwie kawy więcej,przez co krem bedzie bardziej kawowy ale rownie smaczny:)

      Usuń
  3. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer