Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Ciasteczka czekoladowo - orzechowe z brązowym cukrem

    Pyszne ciasteczka, w dodatku bardzo proste do zrobienia. Znikają z blachy zaraz po upieczeniu.



    Do upieczenia 20 dużych ciastek potrzebujesz:

- 2 jajek
- 125g masła
- 1.5 łyżki miodu
- 340g mąki pszennej
- 160g białego cukru
- 60g brązowego cukru
- aromatu migdałowego
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki łuskanych orzechów włoskich

    Zacznij od utarcia masła z cukrem białym i brązowym, dodaj całe jajka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodawaj aromatu, proszku i mąki wciąż mieszając. Orzechy rozdrobnij, czekoladę pokrój na drobne kawałki. Wrzuć je do masy i dobrze wymieszaj. Nakładaj łyżką  na papier do pieczenia i formuj płaskie, okrągłe ciasteczka. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-25 minut(w zależności od wielkości ciastek), do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu dobrze jest przykryć je ręcznikiem, by pozostały lekko wilgotne w środku.

Smacznego!!!






7 komentarzy:

  1. Marku czy te ciasteczka są kruche czy lekko wilgotne, jak np. ciasteczka z Subwaya?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka są kruche i lekko wilgotne; niestety nie jadłem w Subwayu ciasteczek, więc nie wiem. Poza tym dużo zależy od tego jak mocno podpieczemy. Najlepiej przekonać się samemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. i pyszne jeszcze ciepłe, z lekko rozpływającą się czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hejka :) mogę napisać tylko jedno,ciastka na Placu Wolności były wspaniałe !! Niestety szybko się skończyły i nawet nie zdążyły ostygnąć :) Ania i Olka

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :) piekłyśmy ciasteczka w domu i historia się powtórzyła,ciastka zniknęły w expresowym tempie!! Jeszcze cieplutkie :) Pozdrawiam,miłego dnia
    Ania i Olka

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer