Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Sernik bez mąki i cukru

    Przepis jak zwykle prosty, każdy poradzi sobie z tym sernikiem. Proponuję wersję na herbatnikach,
można jednak zupełnie z nich zrezygnować uzyskując jeszcze bardziej dietetyczny efekt.

    Na zwykłą, prostokątną formę potrzebujesz:      

- 1 kg sera sernikowego
- 2 łyżeczek proszku do
 pieczenia
- 30 tabletek słodziku
(lub wedle uznania,
wystarczy spróbować
masy i w razie potrzeby
dodać więcej)
- pół szklanki mleka
- 1 budyniu
śmietankowego
- kilku kropel aromatu
śmietankowego
- 7 jajek
- herbatników na wyłożenie
dna formy

 Zacznij od rozdzielenia żółtek i białek, żółtka 
wymieszaj z serem, 
słodzikiem, budyniem
rozpuszczonym
w mleku i aromatem. 
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie połącz białka i masą delikatnie, lecz dokładnie mieszając. Formę  wyłóż papierem i umieść na nim warstwę herbatników,
następnie wylej na nie masę sernikową, jeśli pieczesz
bez ciastek po prostu wylej masę na papier do pieczenia.                                                     

    Wstaw do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika
 i piecz przez około 40 minut do zarumienienia. Następnie wyłącz grzałkę, lekko uchyl
drzwi by ciasto powoli stygło - dzięki temu sernik nie upadnie. Bardzo dobrze smakuje z polewą czekoladową lub konfiturami.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Trafiłam tu, bo szukam przepisów bez mąki (glutenu). Wyroby oznaczane jako "dietetyczne" są bardziej szkodliwe, niż tradycyjne. Oto wstrząsający film o szkodliwości aspartamu, który dodawany jest do bardzo wielu produktów spożywczych (inne słodziki, np. sukraloza / splenda, są równie toksyczne: http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-zycie%20po%20aspartamie.htm).

    http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw&feature=results_main&playnext=1&list=PLCD2417D0A747B14A

    Warto to wiedzieć, żeby nie zaszkodziś dobrymi chęciami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można uzyć Stevia rebaudiana, zawarty stewiozyd nie jest szkodliwy

      Tom

      Usuń
  2. Super by bylo ale tu jest maka, biszkopty na spodzie i budyn-maka ziemniaczana ;/ lipa

    OdpowiedzUsuń
  3. ludzie zamiast słodzika użyjcie cukru trzcinowego albo miodu... słodzik to największe zło... o stokroć większe aniżeli biały cukier...

    OdpowiedzUsuń
  4. MOŻNA SŁODZIK ZE STEWII.ALBO FRUKTOZĘ.

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer