Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Ile flottante czyli pływająca wyspa z crème anglaise


    Ile flottante to deser bardzo popularny we Francji, do tradycyjnego przepisu dodałem truskawki by uzyskać bardziej letni efekt. Nazwa nawiązuje do pianki unoszącej się na morzu kremu.

    Do deseru potrzebujesz:

- 3 jajek
- 300ml mleka
- 120g cukru
- aromatu waniliowego lub laski wanilii
- truskawek do dekoracji

    By uzyskać pianki ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Teraz możesz formować pianki, jeśli zalezy Ci na konkretnym kształcie użyj foremek  Najprościej jest umieścić pianę w foremce i włożyć do mikrofalówki na 45 sekund pieczenia na średniej mocy, Pianka po tym czasie powinna urosnąć i stać się sztywna.

 
deser można też podać w miseczce
    Crème anglaise to nic innego niż kogel mogel z gorącym mlekiem. Utrzyj żółtka z cukrem do białości, mleko podrzej do zagotowania i małym strumieniem dodawaj do żółtek nieustannie mieszając. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj krem (nie gotuj) aż zgęstnieje na tyle, by zostawał na łyżce.


    Gdy krem ostygnie wlej go do pucharków, umieść na nim pianki i truskawki, najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego!!!





3 komentarze:

  1. Będąc we Francji miałem okazję spotkać się z île flottante au chocolat (nie wiem, czy to rzeczywiście istnieje takie coś, może to była tylko wariacja na temat autorstwa szefa kuchni :) ), czyli niczym innym, niż musem czekoladowym. Po prostu do tego kremu trzeba dodać nieco czekolady mlecznej, rozpuszczonej na parze, wtedy też dodajemy mniej cukru do kremu, no chyba że ktoś lubi, jak go od słodyczy mdli ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam we Francji dokładnie ten krem który jest powyżej opisany, PYCHA!
    Drogi autorze, przepis super tylko robisz literówki!
    pzdr
    M

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer