Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Torcik truskawkowy z bitą śmietaną na niezawodnym biszkopcie

     Truskawkowych pyszności ciąg dalszy. Biszkopt w tym cieście jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje.



     Do biszkoptu na zwykłej tortownicy potrzebujesz potrzebujesz:

- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajek
- łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczki octu
- 1 budyniu śmietankowego

     Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem, mikstura zacznie nieco rosnąć, nie martw się, tak musi być. Do białek dodaj budyń i mąkę, nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj żółtka i dokładnie połącz je z resztą.
   
    Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą by zapobiec przyklejeniu się do niej biszkoptu.
Wylej ciasto i puknij tortownicą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz bez termoobiegu w 190 stopniach C przez minimum 20 minut, najlepiej przed wyjęciem wykonać test patyczkiem do szaszłyków, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Jeśli nie dysponujesz patyczkiem możesz po prostu dotknąć ciasta, gdy środek jest sztywny i tylko trochę się ugina pod palcem wtedy ciasto jest dobre.
    Jeśli nawet zdarzy Ci się nie dopiec tego biszkoptu to wstaw go znów do piekarnika, wląćz termoobieg i poczekaj kilka minut. Gdy piekłem to ciasto w jakiś dziwny sposób standardowe 20 min nie wystarczyło, wyjąłem ciasto przekonany, że jak zwykle już się upiekło a ono po chwili upadło i okazało się na środku surowe. Wstawiłem je ponownie do piekarnika, włączyłem termoobieg a po 8 minutach, ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że biszkopt znów wyrósł i po zakalcu nie ma śladu.

    Po ostygnięciu przekrój biszkopt na dwa blaty i nasącz kilkoma łyżkami mocnej herbaty.Teraz zajmij się śmietaną i truskawkami.

    Do dekoracji i przełożenia ciasta potrzebujesz:

- 500 ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixów (jeśli śmietana słabo się ubija, w tym wypadku musi być sztywna, inaczej spłynie)
- cukru do smaku
- 500g truskawek

    Śmietanę ubij z
 cukrem, truskawki umyj
 i przekrój na pół,
 pamiętaj by pozbyć się
 szypułki.
    Teraz możesz już składać torcik. Na biszkopt nałóż śmietanę, na nią truskawki,posmaruj je znów śmietaną by wyrównać warstwę, następnie połóż 2 biszkopt ( w tym momencie warto przełożyć torcik
 na jakieś podwyższenie by ułatwić sobie rozsmarowywanie śmietany po bokach), biszkopt i boki ciasta pokryj śmietaną, na wierzchu ułóż truskawki.


Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer