Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Babeczki z kolorowym lukrem i lukrem plastycznym


    Dziś wybrałem się na zakupy i nabyłem kilka wypiekowych akcesoriów, w związku z tym nie mogłem powstrzymać się przed upieczeniem tych kolorowych babeczek.



    Do babeczek potrzebujesz:

- 150g mąki
- 150g cukru
- 150g masła
- 3 jajek
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- łyżki mleka
- aromatu waniliowego

    Utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj mąkę, jajka proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu i mleko.
Napełnij papilotki do 2/3 wysokości i piecz 15 - 20 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C. Zanim zaczniesz nakładać lukry, pozwól ciastkom ostygnąć.

Babeczka z płynnym lukrem
    Do kolorowego lukru potrzebujesz:


- 200g cukru pudru
- 50g wody
- łyżeczki miodu
- kilku barwnika spożywczego

    Wszystkie składniki połącz w garnku, następnie podgrzej na małym ogniu by wszystkie grudki się rozpuściły, lukier dość szybko zastyga, jeśli stężeje zanim go nałożysz wystarczy ponownie go podgrzać dodając nieco wody. Nakładanie na babeczki można przeprowadzić na dwa sposoby: moczyć każdą babeczkę w lukrze lub używając noża nakładać go na ciastka.
Babeczka z lukrem plastycznym

    Do lukru plastycznego potrzebujesz:

- 400g cukru pudru
- 2 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżeczek glukozy(koniecznie)
- 35g wody
- opcjonalnie barwnik
 
    Wodę podgrzej, dodaj żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj glukozę i stopniowo wsypuj cukier puder wyrabiając lukier jak ciasto.Gotowe nie powinno zbytnio przywierać. Jeśli chcesz kolorowy lukier, możesz dodać barwnika spożywczego. Lukier łatwo wysycha, zabezpiecz go umieszczając w worku foliowym. Szkodzi mu również woda, przez nią się rozpływa; jednak sprawdza się ona idealnie przy klejeniu cukrowych elementów, wystarczy odrobina naniesiona pędzelkiem by przytwierdzić małe dekoracje.

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. lepsze z lukrem plastycznym :) niż z kolorowym

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer