Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Nasi goreng czyli smażony ryż z kurczakiem i warzywami

    W związku ze zmianami w moim życiu, zacząłem interesować się kulturą i kuchnią indonezyjską, a w Indonezji nasi goreng jest wręcz podstawą żywienia. Postanowiłem więc sprawdzić jak smakuje potrawa, którą tak się tam zajadają i nie pożałowałem.



    Do nasi goreng potrzebujesz:

- 3 torebek ryżu długoziarnistego
- 5 małych czerwonych cebul
- paczki piersi z kurczaka
- 3 papryczek chili
- pół pora
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 4 łyżki ketjap manis- słodkiego sosu sojowego
- 3 jajek
- 1/4 kostki rosołowej wołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
- 2 ząbków czosnku
- pół łyżeczki kminu(nie mylić z kminkiem)

    Ugotuj ryz i odstaw go by ostygł, najlepiej gdy postoi przez noc.
    Jajka roztrzep i wylej na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Usmaż omlet opiekając go dokładnie z obu stron, następnie zdejmij go z patelni i ostrożnie odłóż do ostygnięcia. Nie wylewaj oleju z patelni, gdyż będziesz na nim smażył kolejne składniki potrawy.
    Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, posól i przypraw szczyptą kminu i łyżką ketjap manis. Usmaż i zdejmij z patelni.
    Warzywa drobno pokrój, pamiętaj by usunąć pestki z chili, dodaj czosnek. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż, dodaj kmin i 2 łyżki ketjap manis, gdy  będą już miękkie dodaj do nich kurczaka, bulion, resztę sosu sojowego i stopniowo ryż, powinien on być lepki, jeśli nie jest, dodaj więcej bulionu i ketjap manis.
    Omlet pokrój w paseczki i rzuć na wierzch potrawy by się ogrzał.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. zjadłam tydzień temu, jeszcze żyję, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam wole Bami Goreng, ale to glownie dlatego, ze wole makaron od ryzu. Z przepisu skorzystam, a jutro sprawdze jak mi wyszedl ketjap ayam i robimy szaszlyki indonezyjskie domowym sposobem dla odmiany...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mialo byc kecap manis oczywiscie, akurat czytalam przepis na sate ayam i tak mi juz zostalo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szaszłyki lepiej smażyć na patelni z odrobiną oleju i polewać kecap manis i sokiem z cytryny, niż piec w piekarniku. Wychodzą soczyste i pyszne ;)

      Usuń
    2. Szaszłyki lepiej smażyć na patelni z odrobiną oleju i polewać kecap manis i sokiem z cytryny, niż piec w piekarniku. Wychodzą soczyste i pyszne ;)

      Usuń
    3. Akurat wiem, czesto robie sate, poniewaz mieszkam z holendrem a to ich ulubione danie, jedyne co sie teraz zmienie, to uzyje domowej marynaty zamiast tej z paczki.... Plan sie lekko zmianil i szaszlyczki beda dzis ;)

      Usuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer