Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Migdałowe cupcake'i z kremem czekoladowym

    Nic tak nie uprzyjemnia kawy jak dobre ciastko. Zgodnie z tą myślą właśnie zjadłem jednego cupcake'a, choć wszystkie miały być na wieczór...



    Do 12 cupcake'ów potrzebujesz:

- 100g masła
- 100g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 jajek
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilku kropel aromatu migdałowego
- 15g migdałów
- 2 łyżeczek mleka
- pół kieliszka grenadyny

    Do kremu potrzebujesz:

- 100g czekolady mlecznej
- 150g śmietanki 36%

    Utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj mąkę, jajka, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu,
mleko i posiekane migdały.
    Napełnij papilotki do 2/3 wysokości i piecz około 20 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C, z termoobiegiem Zanim zaczniesz nakładać krem, pozwól ciastkom ostygnąć i posmaruj ciastka grenadyną
    Krem uzyskasz roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej dodając do niej śmietanę. Gdy krem będzie jednolity, odstaw go do ostygnięcia, umieść w lodówce.Po wystudzeniu powinien zgęstnieć, wtedy go wymiksuj. Krem zrobi się jaśniejszy i sztywny. Napełnij nim szprycę i nanieś na cupcake'i.


Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. uwielbiam cupcake i muffiny...mmm. a smak migdala....musze sprobowac:)
    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają;) I ogromna ilość kremu.. mm;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że się podobają. Co do kremu, to myślę, że go nigdy za dużo :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer