Zgodnie z obietnicą wracam z nowym przepisem! Trzeba korzystać z wysypu pysznych truskawek, upiekłem więc ten piękny placek. Niestety duża część ciasta zdążyła już zniknąć zanim zdążyłem zrobić zdjęcia :)
Do ciasta potrzebujesz:
- 400g mąki pszennej
- 100ml wody
- 2 łyżek cukru pudru
- szczypty soli
- łyżeczki octu winnego
- odrobiny mleka i cukru do posypania
Do nadzienia potrzebujesz:
- 5 szklanek truskawek
- pół szklanki cukru(do średnio słodkich)
- łyżki miodu
- łyżki soku z cytryny
- łyż\eczki skórki otartej z cytryny
- 3 łyżek mąki pszennej
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj masło pokrojone w cienkie plasterki, wymieszaj i dodaj wodę oraz ocet. Bardzo szybko zagnieć ciasto i zawinięte w folię umieść w lodówce na pół godziny.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części, mniejszą odłóż do lodówki, większą rozwałkuj na kształt koła o 10 cm większego niż dno formy w której będziesz piec,posyp ciasto odrobiną mąki by nie przywierało. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Placek umieść w formie, dociśnij brzegi.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części, mniejszą odłóż do lodówki, większą rozwałkuj na kształt koła o 10 cm większego niż dno formy w której będziesz piec,posyp ciasto odrobiną mąki by nie przywierało. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Placek umieść w formie, dociśnij brzegi.

Czas na truskawki, jeśli są duże, musisz przekroić je na pół. Dodaj do nich pozostałe składniki i wymieszaj, następnie wyłóż nadzienie na dno placka.
Resztę ciasta rozwałkuj na taką samą grubość jak pierwszy placek, wytnij z niego paski o równej szerokości i zaplatając rozłóż je na truskawkach. Dociśnij przy brzegach by wierzch połączył się z ciastem ze ścianek, Posmaruj uzyskaną kratownicę mlekiem i posyp cukrem.

Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer