Czereśnie okazały się jedynymi owocami w domu a upieczony juz kruchy spód nie mógł się doczekać farszu. Postanowiłem więc zapiec w nim wydrylowane czereśnie, co było strzałem w dziesiątkę.
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki
- 60g cukru
- 150g zimnego masła
- szczypty soli
- 2 łyżek śmietanki 30 lub 36
- 1 jajka
Mąkę, cukier i sól wymieszaj z masłem pokrojonym w plasterki, dodaj śmietanę i jajko. Szybko zagnieć ciasto, następnie umieść je w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na papierze do pieczenia posypanym niewielką ilością mąki. Ciasto powinno mieć średnicę o 10cm większą niż forma. Umieść je w formie, jeśli nie jest silikonowa, musi być posmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Użyj papieru od wałkowania do przykrycia tarty, następnie wysyp środek tarty grochem Piecz we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 5 min, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu zdejmij papier i groszki.
Do czereśniowego farszu potrzebujesz:
- 2 szklanek czereśni bez pestek, przekrojonych na pół
- 3 jajek
- 100g cukru
- 3 łyżek mąki
- 300ml jogurtu naturalnego
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i jogurt, gdy wszystko się połączy wrzuć czereśnie. Masą wypełnij kruchy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 35-40 minut aż masa urośnie i przestanie być płynna. Po wyjęciu z piekarnika ciasto nieco opadnie, poczekaj z podaniem aż ostygnie.
Smacznego!!!
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki
- 60g cukru
- 150g zimnego masła

- 2 łyżek śmietanki 30 lub 36
- 1 jajka
Mąkę, cukier i sól wymieszaj z masłem pokrojonym w plasterki, dodaj śmietanę i jajko. Szybko zagnieć ciasto, następnie umieść je w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na papierze do pieczenia posypanym niewielką ilością mąki. Ciasto powinno mieć średnicę o 10cm większą niż forma. Umieść je w formie, jeśli nie jest silikonowa, musi być posmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Użyj papieru od wałkowania do przykrycia tarty, następnie wysyp środek tarty grochem Piecz we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 5 min, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu zdejmij papier i groszki.

- 2 szklanek czereśni bez pestek, przekrojonych na pół
- 3 jajek
- 100g cukru
- 3 łyżek mąki
- 300ml jogurtu naturalnego

Smacznego!!!
takie tarty smakują obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWczoraj byla prawie cała, rano zostalo tyle co na zdjęciu końcowym ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń