Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z rabarbarem i jabłkiem

    Przywiozłem od dziadka pyszny rabarbar, postanowiłem zrobić z niego tartę. Dodałem jabłko by
złamać nieco smak kwaśnego rabarbaru. Wyszło pysznie, mam świadków :)


    Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz:

 - 240g mąki
 - 120g masła
 - 60g cukru
 - 1 jajka 
 - szczypty soli
 - odrobiny śmietany

    Zagnieć wszystkie składniki, rozwałkuj cienko ciasto i umieść je w natłuszczonej formie. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp grochem, lub przedziuraw je widelcem na dnie. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem, jeśli pieczesz z grochem zdejmij papier po 15 minutach. Piecz ciasto do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

    Do nadzienia potrzeba:
 - 600g rabarbaru
 - 1 jabłka
 - 200g cukru
 - 80g wody
 - łyżki dźemu truskawkowego
 - 350g twarożku śmietankowego
 - 100ml śmietany 36%
 - szczypty cynamonu
 - łyżki cukru pudru

    Rabarbar obierz i pokrój na 3cm kawałki. Wodę i cukier umieść w garnku i zagotuj by uzyskać syrop, dodaj pokrojony rabarbar i cynamon, przykryj i gotuj aż rabarbar zmięknie. Odcedź rabarbar a uzyskany płyn umieść w garnku, jabłko obierz i pokrój na prostokątne kawałki, wrzuć je do syropu i gotuj aż zmięknie, następnie odłów kawałki jabłka i dodaj do rabarbaru. Syrop nadal gotuj aż zostanie go około 1/3. 
    Twarożek i śmietanę połącz z cukrem i ubij aż krem będzie puszysty. 
    Kruche ciasto po ostudzeniu wypełnij kremem, na wierzchu ułóż rabarbar i jabłka, następnie polej uzyskanym gęstym syropem, który po ostygnięciu zastygnie. Ciasto umieść w lodówce. Najlepiej zjeść je w dniu w którym zostało przygotowane, gdyż rabarbar puszcza dużo wody.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer