Przywiozłem od dziadka pyszny rabarbar, postanowiłem zrobić z niego tartę. Dodałem jabłko by
złamać nieco smak kwaśnego rabarbaru. Wyszło pysznie, mam świadków :)
złamać nieco smak kwaśnego rabarbaru. Wyszło pysznie, mam świadków :)
Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz:
- 240g mąki
- 60g cukru
- 1 jajka
- szczypty soli
- odrobiny śmietany
Zagnieć wszystkie składniki, rozwałkuj cienko ciasto i umieść je w natłuszczonej formie. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp grochem, lub przedziuraw je widelcem na dnie. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem, jeśli pieczesz z grochem zdejmij papier po 15 minutach. Piecz ciasto do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Do nadzienia potrzeba:
- 600g rabarbaru
- 1 jabłka
- 200g cukru
- 80g wody
- łyżki dźemu truskawkowego
- 350g twarożku śmietankowego
- 100ml śmietany 36%
- szczypty cynamonu
- łyżki cukru pudru
Rabarbar obierz i pokrój na 3cm kawałki. Wodę i cukier umieść w garnku i zagotuj by uzyskać syrop, dodaj pokrojony rabarbar i cynamon, przykryj i gotuj aż rabarbar zmięknie. Odcedź rabarbar a uzyskany płyn umieść w garnku, jabłko obierz i pokrój na prostokątne kawałki, wrzuć je do syropu i gotuj aż zmięknie, następnie odłów kawałki jabłka i dodaj do rabarbaru. Syrop nadal gotuj aż zostanie go około 1/3.
Twarożek i śmietanę połącz z cukrem i ubij aż krem będzie puszysty.
Kruche ciasto po ostudzeniu wypełnij kremem, na wierzchu ułóż rabarbar i jabłka, następnie polej uzyskanym gęstym syropem, który po ostygnięciu zastygnie. Ciasto umieść w lodówce. Najlepiej zjeść je w dniu w którym zostało przygotowane, gdyż rabarbar puszcza dużo wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer