Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Hallongrottor czyli szwedzkie ciastka "malinowe groty", w mojej wersji porzeczkowe


    Mama zażyczyła sobie jakichś wypieków, więc musiałem dziś coś zrobić ;) Postanowiłem wykorzystać zrobiony przez mamę dżem z czarnych porzeczek zamiast malinowego. Ciastka pachną pięknie już przed upieczeniem.



    Do przygotowania 24 ciasteczek potrzeba:

 - 2 szklanek mąki pszennej
 - pół szklanki cukru
 - kostki masła
 - 1 łyżki cukru waniliowego
 - 1,5 łyżeczki proszku
 - 2 łyżek wody
 - szczypty soli
 - dżemu do wypełnienia ciastek


    Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy składniki się połączą zrób dwie rolki ciasta i potnij je by uzyskać 24 kawałki ciasta. Każdy kawałek zroluj w rękach i spłaszcz, następnie zrób palcem dziurę, którą należy wypełnić dżemem. Ciastka umieść w papierkach do muffinów lub w wysmarowanej margaryną foremce i piecz przez około 20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu. Ciasteczka powinny się nieco zarumienić.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer