Mama zażyczyła sobie jakichś wypieków, więc musiałem dziś coś zrobić ;) Postanowiłem wykorzystać zrobiony przez mamę dżem z czarnych porzeczek zamiast malinowego. Ciastka pachną pięknie już przed upieczeniem.
Do przygotowania 24 ciasteczek potrzeba:
- 2 szklanek mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- kostki masła
- 1 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku
- 2 łyżek wody
- szczypty soli
- dżemu do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy składniki się połączą zrób dwie rolki ciasta i potnij je by uzyskać 24 kawałki ciasta. Każdy kawałek zroluj w rękach i spłaszcz, następnie zrób palcem dziurę, którą należy wypełnić dżemem. Ciastka umieść w papierkach do muffinów lub w wysmarowanej margaryną foremce i piecz przez około 20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu. Ciasteczka powinny się nieco zarumienić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer