Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Domowe lody

    Zrobiłem dziś lody i zostałem zasypany masą pytań odnośnie przepisu i sposobu wykonania tego smakołyku. Postanowiłem więc napisać od razu przepis choć moja dokumentacja zdjęciowa nie powala, gdyż nie planowałem tak szybkiej publikacji...w każdym razie pyszne i zdrowe lody:


     Do przygotowania około litra lodów potrzebujesz:

 - 250ml mleka 2%
 - 200g śmietany 36%
 - 3 dużych żółtek
 - 100g cukru
 - 1 cukru waniliowego
 - szczypty soli
 - łyżki mocnego alkoholu
 - owoców lub innych dodatków smakowych ( ja użyłem akurat jagody kamczackiej, jednak może być to cokolwiek innego)

- jeśli nie masz maszyny do lodów : lód w kostkach i sól

    Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą białą masę, mleko zagotuj z cukrem waniliowy i wlewaj stopniowo do żółtek ciągle mieszając ( lepiej łyżką). Gdy całe mleko będzie już wlane, umieść miskę z masą nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj aż masa będzie gorąca, ale nie zacznie się gotować. Następnie umieść miskę w pojemniku z zimną wodą i mieszaj by przyspieszyć chłodzenie, jeśli Ci się nie spieszy po prostu zostaw masę do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie, warto też dodać szczyptę soli dla podbicia smaku i łyżkę alkoholu by lody były bardziej miękkie. Uzyskaną masę przelej do przygotowanej i włączonej maszyny do lodów i pozostaw na godzinę, na sam koniec dorzuć
dodatki smakowe, lepiej zmiażdżyć owoce, gdyż maszyna może sobie z nimi nie poradzić.
    Jeśli nie masz maszyny do lodów istnieje inny sposób, kosztuje trochę pracy, ale da radę:) Przygotuj naczynie, w którym umieść lód i sól w ilości ok 1/5 objętości lodu. Dzięki temu lód roztopi się ale będzie miał temperaturę około -15 stopni, co sprawi, że lody będą zamarzać w czasie mieszania. Do lodu z solą włóż miskę z masą lodową i mieszaj ją mikserem na niskich obrotach przez minimum 25 minut, jeśli dasz radę to dłużej, generalnie chodzi o to by możliwie schłodzić i napowietrzyć lody przed włożeniem do zamrażarki, zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu. Pod koniec mieszania dołóż dodatki smakowe, następnie co 15-20 minut od umieszczenia w zamrażarce należy lody przemieszać.
    Po godzinie w maszynie do lodów ich konsystencja zwykle nie nadaje się do tworzenia kulek, warto więc włożyć lody do zamrażarki na kilka godzin, wtedy będą idealne.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Własne przetwory baaaardzo mi imponują! Lody muszą być genialne :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czysta rozpusta :) Musiały być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marku, podzielenie się z Tobą, tymi które ja zrobiłam, wyszłoby z korzyścią dla mojej figury, bo sama wrąbałam 4. Nie popełnij tego samego błędu, jak już zafundujesz sobie drożdżówki, bo ból brzucha murowany :D
    Pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. lody sa pyszne

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer