Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Gaty cebulowe, czyli cebula faszerowana podgrzybkami i boczkiem

    Kolejny przepis stworzony specjalnie na konkurs Malta Festival. Postanowiłem przywrócić do życia starą, zapomnianą potrawę pochodzącą z Wielkopolski. Gaty cebulowe przygotowywano z cebuli i grzybów. Latem można dostać świeże grzyby, jednak zależy to od pogody postanowiłem zatem wykorzystać do przepisu suszone podgrzybki kupione od pani na rynku. Do faszerowanej cebuli idealnie pasować będą maślana kasza gryczana i świeży, młody szpinak.



    Do przygotowania posiłku dla dwóch osób potrzebujesz potrzebujesz:

 - 4 dość dużych cebul
 - 20g suszonych podgrzybków
 - pół lampki białego, wytrawnego wina
 - 70g wędzonego boczku w plastrach
 - 250ml bulionu
 - odrobiny oleju


 - pół szklanki kaszy gryczanej prażonej
 - łyżki masła
 - łyżeczki soli

 - kilku pęczków młodego szpinaku

    Grzyby zalej zimną wodą, zamieszaj i po chwili odcedź. Wrzuć podgrzybki do garnka z gotującym się bulionem, gotuj na dużym ogniu, aż połowa płynu odparuje, dolej wina i gotuj aż wywar znów zmniejszy swą objętość o połowę. Wtedy zdejmij garnek z ognia. W czasie gdy grzyby się gotują podgrzej wodę w dość dużym garnku, obierz cebule, odkrój ich wierzchołki i wydrąż cebule używając noża i łyżeczki tak, by pozostało jedynie kilka jej warstw. Wydrążone cebule wrzuć do przygotowanego wcześniej garnka z wrzątkiem. Gotuj przez około 5-7 minut. Gdy wszystko się gotuje możesz pokroić boczek w kostkę i przesmażyć na suchej patelni (2-3 min), następnie na wytopionym z niego tłuszczu zeszklij drobno posiekaną zawartość jednej z cebul (jeśli tłuszczu jest mało, użyj odrobiny oleju). Obgotowane cebule odcedź. Grzyby wyłów z wywaru i posiekaj. Wymieszaj podgrzybki z cebulą i boczkiem. Ustaw piekarnik na 200 stopni C z termoobiegiem i grillem. Cebule napełnij farszem, nalej do środka każdej łyżeczkę wywaru z grzybów i wstaw cebule do piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 10 minut pilnując by cebule zbytnio się nie przypiekły, jeśli zaczną się palić, zmień program na termoobieg. W połowie pieczenia nalej do każdej z cebul po łyżce wywaru grzybowego.
    W czasie pieczenia cebul opłucz dokładnie kaszę by pozbyć się piachu, jeśli używasz tej w torebkach po prostu rozerwij torebkę. Wrzuć kaszę do gotującej się wody ( wody powinno być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy, zatem jedna szklanka ) dodaj sól i masło. Gotuj pod przykryciem 10 minut, kasza powinna wchłonąć całą wodę. Nie mieszaj w czasie gotowania.
    Szpinak umyj, usuń długie ogonki i ułóż na talerzu razem z kaszą i dwiema cebulami.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Super, dzięki za pomysł z wykorzystaniem cebuli, która ma tyle dobroczynnych właściwości. Między innymi profilaktycznie zapobiega rozwojowi raka: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/produkty-chroniace-przed-rozwojem-nowotworu Problem z jej użyciem jest jedynie taki, że surowa po prostu nie jest smaczna, ale kiedy ją sie odpowiednio przyrządzi, połączy z innymi potrawami, po prostu wyśmienita. Podany tu przepis testuję dziś lub jutro, bo jestem bardzo ciekawa nowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer