Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Sałatka z grillowanym indykiem, melonem i prażonym słonecznikiem

    Szybki pyszny lunch, który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Sałatka pachnie i smakuje wspaniale poza tym jest zdrowa, wygląda bardzo atrakcyjnie a nie kosztuje zbyt wiele.



     Na lunch dla dwojga potrzebujesz:
 - 4 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
 - 2 sznycli z indyka
 - ćwiartki melona
 - 4 łyżek słonecznika łuskanego
 - 2 garści mieszanki kolorowych sałat z rukolą

  Marynata:
 - 3 łyżeczki curry
 - 2 łyżki oleju
 - pół łyżeczki soli

  Sos:
 - łyżeczka soku z cytryny
 - pół kubeczka jogurtu greckiego
 - łyżeczki soli
 - 4 ząbki czosnku
 - łyżka posiekanej bazylii
 - łyżka posiekanego oregano
 - pół papryczki chili



    Wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej indyka, odstaw na 10 minut. Obierz i wydrąż melona, pokrój go w 2cm kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni aż się zarumieni. Kromki chleba połóż na rozgrzanej patelni grillowej, dociśnij szpatułką by chleb przylegał do patelni i ładnie się zarumienił, pół minuty na stronę wystarczy. Przygotuj sos, posiekaj drobno papryczkę i czosnek, w misce wymieszaj zioła i pozostałe składniki sosu. Indyka połóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż po 2 minuty z każdej strony.
    Na talerzu ułóż dużą garść mieszanki sałat, na nich rozsyp połowę melona, usmażonego indyka pokrój w plastry w poprzek pasków od patelni, dłuższe paski przekrój na pół. Na kawałkach melona ułóż indyka i posyp prażonym słonecznikiem (zostaw go trochę do dekoracji). Na wierzchu sałatki umieść sos w ilości wedle uznania, sos posyp resztą słonecznika. Podawaj z grillowanym chlebem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Racja- danie do zrobienia szybko i niezbyt trudne, ale sama wiem, jakie pyszne :) Uwielbiam takie sałatki. Indyk to chyba moje ulubione mięsko :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer