Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Cupcake z puszystym maślano-białkowym kremem cytrynowym

    Mama zażyczyła sobie czegoś dobrego do jedzenia;) Skoro już odwiedziłem rodziców, to muszę jakimś smakołykiem zaznaczyć swą obecność...Stwierdziłem, że poręczne cupcake'i będą idealne. Nie wszystko szło po mojej myśli, gdyż szklana miska odmówiła współpracy z parą i odchodząc zabrała ze sobą krem;(, miałem jeszcze dwa jajka w lodówce i ukręciłem nowy, jednak mogłoby być go odrobinę więcej :p Poza tym świetnie sprawdziłyby się dodatki w postaci lekko kwaskowatych owoców

    Do przygotowania 20 ciastek potrzebujesz:

 - 150g mąki
 - 150g masła
 - 150g cukru
 - 2 dużych lub 3 małych jajek
 - 2 łyżeczek proszku do pieczenia
 - łyżeczki cukru waniliowego
 - łyżki mleka
 - łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - szczypty soli


Do kremu potrzebujesz:

 - 100g białek
 - 200g cukru 
 - 150g masła
 - 2 łyżek soku z cytryny

    Najpierw upiecz ciastka. Zacznij od utarcia cukru z masłem, dodaj mąkę oraz pozostałe składniki, poza kawą, i wymiksuj do jednolitej, gęstej konsystencji.Na koniec dosyp łyżeczkę kawy i wymieszaj ręcznie. Ciastem wypełnij natłuszczoną foremkę lub przygotowane papierki umieszczone w foremce, ciasta powinno starczyć na około 20 porcji, w czasie pieczenia rośnie i wyrównuje się, zatem nie musi być idealnie równo nałożone:). Piecz około 15-20 min w 180 stopniach ( rozgrzany wcześniej piekarnik).
    Czas na krem. Białka i cukier umieść w misce, która wytrzyma podgrzanie. Na kuchni ustaw garnek z gotującą wodą, która musi parować, na garnku postaw swoje naczynie z białkami, dno naczynia nie może dotykać gotującej wody. Mieszaj ręcznie białko i cukier, gdyż w innym wypadku powstanie słodka jajecznica ;) Białka muszą podgrzać się na tyle, by cukier przestał chrzęścić w czasie mieszania a masa dotknięta palcem była gorąca, należy mieszać nieustannie aż do tego momentu. Gdy uznasz, że białka mają dość zestaw je szybko z garnka i zacznij miksować na wysokich obrotach.  Naczynie i masa będą stopniowo stygły a białka stworzą sztywną bezę. Gdy dno naczynia będzie zimne, masa sztywna i napowietrzona, w drugim naczyniu utrzyj masło, następnie dodawaj do niego stopniowo ubitą bezę i miksuj. Na koniec wlej sok z cytryny i po ponownym wymieszaniu krem nadaje się już do dekorowania ostudzonych cupcake'ów.

    Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super piękne wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach słodkości... ;) pozdrawiam i zapraszam na mięso z grilla dla odmiany http://www.zgrilla.pl/marynowany-w-winie-stek-wolowy-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer