Postanowiłem przyrządzić to danie, gdyż niedawno jadłem coś podobnego i bardzo mi zasmakowało, istnieje wiele wersji tej potrawy szukając inspiracji połączyłem różne przepisy tak, by dostosować mój przepis do powszechnie dostępnych produktów. Sałatka jest bardzo sycącai zastąpi dwudaniowy obiad!
Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:
- 500g wołowiny (polędwica)
- 1,5l bulionu wołowo-warzywnego
- 3 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 cebuli
- mixu sałat z sałatą rzymską i marchewką
- 2-3 liści kapusty pekińskiej
- sosu rybnego- octu winnego
- 2 papryczek chili
- kilku ząbków czosnku
- 2 limonek
- 2 opakowań makaronu ryżowego
- kiełków fasoli mung ( ja mam mix fasoli, ciecorki i soczewicy)
- pieprzu, soli, cukru, imbiru w proszku, łyżki mąki
Wołowinę pokrój na ciuniutkie plasterki w poprzek włókien. Umieść mięso w misce i dodaj: łyżeczkę soku z limonki, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki sosu rybnego, łyżeczkę oleju, szczyptę imbiru i 2 posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
W czasie, gdy mięso się marynuje możesz przygotować sos oraz zamarynować marchew i kapustę. Marchewkę pozyskałem z mixu sałat, jednak mozesz po prostu jedną kupić i pokroić w cienkie słupki, w oryginalnym przepisie używa się też japońskiej rzodkiewki, jednak u nas nie jest o nią tak łatwo, postanowiłem, zgodnie z poradami, zastąpić ją białymi cześciami kapusty pekińskiej pokrojonymi w podobne do marchewki słupki. Marynata to 2 części octu winnego, 2 części ciepłej wody i jedna część cukru. Cukier rozpuść w wodzie, następnie dodaj ocet i taką marynatą zalej pokrojone warzywa tak, by nie wystawały nad jej powierzchnię. Marynuj minimum godzinę.Sos Nuoc Cham uzyskasz mieszając posiekaną papryczkę chili, ząbek lub dwa czosnku, zależnie od wielkości, 3 łyżki sosu rybnego i 3 łyżki soku z limonki oraz pół szklanki ciepłej wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżkami cukru. Sos najlepiej przygotować minimum na godzinę przed jedzeniem, gdyż wtedy ma czas się przegryźć.
Kolejnym krokiem jest posiekanie niesolonych orzeszków ziemnych, jeśli są solone wystarczy je opłukać i osuszyć. Gdy orzeszki są posiekane, czas na prażoną cebulkę. Posiekaj na niezbyt małe kawałki cebulę, rozdziel warstwy i posyp łyżką mąki, przemieszaj by mąka osadziła się równo na wszystkich kawałkach. Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru, odcedź z patelni i umieść na ręczniku kuchennym w celu pozbycia się tłuszczu, inaczej nie będzie chrupiąca, posyp solą.
Gdy mięso się zamarynuje wystarczy usmażyć je na patelni/woku z małą ilością oleju. Plastry są cienkie, więc trwa to bardzo krótko.Z racji udziału bulionu sałatkę należy podawać w głębokim naczyniu. Na dnie każdej z misek ułóż ugotowany makaron ryżowy, zalej go bulionem. Na makaronie ułóż warstwę sałaty, na niej umieść mięso, cebulkę i orzeszki, polej łyżką sosu i posyp po wierzchu kiełkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer