Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z dynią, czekoladą i orzechami nerkowca

    Dynie pojawiają się już niemal w każdym sklepie i od razu czuję, że Halloween się zbliża :) W tym roku postanowiłem pokombinować trochę z dynią i przygotować z niej coś słodkiego. Dynia sama w sobie zbyt powalającego smaku nie ma, jednak użyta w połączeniu z czekoladą sprawia, że smak czekolady staje się bogatszy i głębszy. Polecam do wypróbowania mój przepis!


    Do kruchego ciasta potrzebujesz:

 - 100g masła
 - 200g mąki
 - 50g cukru
 - 1 jajka
 - szczypty soli
 - w miarę potrzeby odrobiny mleka lub śmietany

    Do czekoladowego nadzienia potrzebujesz:

 - tabliczki gorzkiej czekolady
 - tabliczki mlecznej czekolady
 - 650g dyni obranej ze skóry i wydrążonej.
 - pół szklanki cukru
 - 2 jajek
 - 2 łyżeczek przyprawy do piernika
 - garści orzechów nerkowca
 - szczypty soli

    Zacznij pieczenie ciasta od przygotowania dyni. Wydrążoną i  obraną pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i umieść na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, bez termoobiegu. Dynia potrzebuje dośc dużo czasu zanim stanie się miękka. Zagnieć ciasto z podanych składników, rozwałkuj je cienko i wypełnij nim natłuszczoną formę, następnie włóż do zamrażarki na 10 minut.
    Po tym czasie wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wysyp go grochem, lub zrób kilka dziurek w dnie ciasta i włóż je do piekarnika z pieczącą się dynią. Po 15 minutach usuń papier, jeśli go nie używasz skontroluj stan ciasta, nie powinno być miękkie, jednak nie może się też przypiekać. Sprawdź miękkość dyni używając widelca, wyjmij ją, jeśli widelec wbija się jak w masło, jeśli nie, piecz dalej razem z ciastem. Po 20-25 minutach od wstawienia ciasto powinno być gotowe, dynia również, Kruchy spód odstaw do ostygnięcia, dynię wrzuć do miski i utrzyj na gładko używając blendera, dodaj przyprawy do piernika. Odstaw do ostygnięcia
    Jajka utrzyj z cukrem i solą, czekoladę rozpuść na parze. Połącz składniki nadzienia gdy dynia ostygnie, Wylej masę na kruchy spód i posyp orzechami nerkowca. Piecz przez około 40 minut w 190 stopniach kontrolując stopień upieczenia kremu. Po ostudzeniu umieść w lodówce na minimum godzinę.

Smacznego!



3 komentarze:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer