Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Lasagne tortillowa z kurczakiem i świeżym szpinakiem

    Szybka prostsza i lżejsza wersja lasagne, nie trzeba trudzić się z makaronem i czas w piecu też krótszy.


    Do przygotowania 5 warstwowej lasagne potrzebujesz:

 - 5 pszennych placków tortilla
 - 600g mielonego mięsa drobiowego
 - 400g przecieru pomidorowego
 - 250g startych pieczarek
 - 150g sera żółtego
 - 250g mozarelli
 - 150g świeżego szpinaku
 - 1 posiekanej cebuli
 - 2 ząbków czosnku
 - 2/3 opakowania ziół prowansalskich
 - soli, pieprzu i papryki ostrej do smaku

    Tortillową lasagne piekłem w tortownicy o odpowiedniej średnicy, jednak można to zrobić na zwykłej blasze.
    Mięso posól i popieprz, posyp papryką i wrzuć na gorący olej z ziołami prowansalskimi. Po chwili dodaj cebulę, smaż do czasu aż mięso nie będzie surowe, dodaj pieczarki i czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę a ona wyparuje, dodaj przecier pomidorowy. Smaż do zagęszczenia sosu i sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Odstaw sos do lekkiego ostygnięcia.
    Wymieszaj sery, umyj szpinak. W naczyniu ułóż placek tortilla, posmaruj goo 1/5 porcji sosu, 1/5 szpinaku i 1/5 sera, przykryj kolejnym plackiem i powtórz czynności. Piecz przez 15-20 minut w rozgrzanym do 200 stopni  piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zaczekaj kilka minut przed krojeniem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer