Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z białą czekoladą i truskawkową bitą śmietaną

    Obudziłem się dziś dość późno, spojrzałem na telefon a tam wiadomość od mamy domagającej się jakiejś tarty na wieczór. Wziąłem się więc do roboty z takim oto efektem.



    Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz:

 - 200g mąki
 - 100g masła
 - 50g cukru
 - 1 jajka
 - szczyty soli

    Do nadzienia potrzebujesz:

 - tabliczki białej czekolady
 - 2 200ml kubeczków śmietany
 - 200g mrożonych truskawek
 - 6 łyżeczek cukru
 - 1/4 szklanki wody
 - garści ziarenek granatu

    Ciasto zagnieć ze wszystkich składników, rozwałkuj i wypełnij nim formę. i włóż do lodówki na pół godziny Nagrzej w tym czasie piekarnik do 200 stopni. Ciasto nakłuj na dnie i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut aż ciasto będzie złotawe.
    Truskawki i 4 łyżeczki cukru zalej w garnku 1/4 szklanki wody. Umieść na dużym ogniu do zagotowania, warto co jakiś czas przemieszać dno garnka. Gdy truskawki zaczną się gotować zmniejsz ogień i gotuj truskawki aż powstanie bardzo gęsty płyn. Odstaw do ostygnięcia.
     4 łyżki śmietany i połamaną czekoladę podgrzej w misce ustawionej na garnku z parującą wodą, gdy czekolada się rozpuści wymieszaj wszystko i odstaw do ostygniecia. Gdy ganache ostygnie posmaruj nim dno ostygniętego ciasta.
     Resztę śmietany ubij z 2 łyżeczkami cukru na sztywno. Dodaj truskawki i wymieszaj łyżką. Nalóż śmietanę na czekoladową warstwę i udekoruj garścią ziarenek granatu. Włóż do lodówki na pół godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer