Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Wegetariańskie kotlety z kalafiora i marchewki

    Czasem mam ochotę na obiad bez mięsa, tym razem, zainspirowany nocną rozmową o kotletach z warzyw, postanowiłem przetestować kalafiora :)


Do przygotowania mnóstwa ( około 20) kotletów potrzebujesz:

 - dużego kalafiora
 - 2 sporych marchewek
 - 4 jajek
 - 5 łyżek bułki tartej
 - 6 łyżek mąki
 - 3 ząbków czosnku
 - soli, pieprzu, slodkiej papryki, kminu, curry do smaku (sporo)

    Podziel kalafiora na różyczki, marchew obierz i pokrój na talarki, nie za cienkie. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, warzywa nie powinny się rozpadać. Ugotuj na twardo 2 jajka. Odcedź warzywa i poczekaj aż ostygną. Do krojenia warzyw użyłem siekacza do cebuli, było szybko, można też użyć noża i pokroić kalafiora i marchew na drobne kawałki, W misce wymieszaj warzywa i wrzuć obrane jajka, które łatwo rozgnieciesz widelcem. Dodaj mąkę i surowe jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagnieć składniki rękoma i sprawdź konsystencję. Dodaj bułki tartej i dalej zagniataj. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaj trochę mąki, jeśli gęsta, wody.Konsystencja powinna przypominać mięso na mielone. Dodaj przyprawy, nie żałuj, gdyż gotowane warzywa są dość mdłe. Sprawdź smak (surowe jajka, lepiej wypluć xD ), możesz dowolnie modyfikować przyprawy wedle uznania. Uformuj rękoma dość płaskie kotlety i smaż  z dwóch stron na gorącym tłuszczu do zarumienienia.

PS: Na drugi dzień, w dodatku na zimno nadal bardzo mi smakują :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer