Do usmażenia kilku placków potrzebujesz:
- 2 ziemniaków
- pół marchewki
- małej cebuli
- mąki pszennej ( około 3 łyżek)
- 1 jajka
- 1/3 łyżeczki soli i szczypty pieprzu
- oleju do smażenia
Obrane warzywa zetrzyj na tarce, dodaj jajko, przyprawy i mąkę. Jeśli warzywa puściły dużo soku, dodaj trochę więcej mąki tak, żeby konsystencja nie była płynna a porcje na placki dały się formować łyżką. Smaż na gorącym oleju do brązowo-złotego koloru. Osusz ręcznikiem papierowym. Nie układaj placków jednego na drugim, dzieki temu pozostaną chrupiące.
Dodatkowo potrzebujesz:
- kubeczka śmietany 30%
- cukru
- soku z cytryny
- czarnych porzeczek w syropie, ostatecznie dżemu porzeczkowego
Śmietanę ubij z cukrem do smaku i odrobiną soku z cyrtyny. Porzeczki w syropie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania gęstego sosu
Podawaj ostudzone ze śmietaną i ciepłym sosem porzeczkowym:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer