
Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu mango lassi jest wybór odpowieniego mango! W sklepach często można znaleźć niedojrzałe owoce, czasem jednak trafia się taki, którego można zjeść zaraz po powrocie do domu. Ludzie często myślą, że te najbardziej czerwone ( czerwono - zielone ) są najdojrzalsze, jest wprost przeciwnie. Mango w miarę dojrzewania robi się pomarańczowo - żółte. Należy więc szukać jak najmniej zielonych. Miękkie w dotyku będą lepsze, jednak zbyt miękkie gniją od środka. Najlepiej wybrać dość miękkie, mało zielone mango i położyć je na słonecznym parapecie. Po dwóch dniach będzie miodowe i słodkie.

Na porcję dla dwóch osób potrzebujesz:
- 2 dojrzałych mango
- 1 jogurtu naturalnego
- 100ml śmietany 30%
- łyżki cukru
- kilku kostek lodu
Mango ma dużą pestkę, trudno je obrać w tradycyjny sposób, dlatego najlepiej przeciąć je wzdłuż na trzy części płaską stroną do góry, pestka zostanie w środku. Każdy z boków wystarczy chwycic i wepchnąć skórkę do środka, miążśz zostanie wypchnięty do góry i łatwiej go będzie oddzielić nożem od skórki, środek należy obkroić w miarę możliwości, wokół pestki jest zwykle dużo włókien przez które ciężko oddzielić cały miąższ. Wszystkie składniki wymiksuj w blenderze kielichowym i od razu nalej do szklanek.
Smacznegi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer