Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Szwedzkie ciasto z kardamonem i bakaliami


Ten szwedzki specjał przypomina wianuszek z serem popularny u nas. W szwedzkiej wersji występuje kardamon, brązowy cukier i bakalie - jest pyszna!

Do ciasta:

- 4 szklanki mąki pszennej,
- szklanka mleka,- pół szklanki cukru,

- pół szklanki masła,
- 25g drożdży,
- 1 duże jajko,
- łyżeczka kardamonu,
- pół łyżeczki soli.



Podgrzej mleko tak, by nie parzyło, rozpuść w nim masło i cukier, gdy mieszanka  nie będzie gorąca dodaj jajko, drożdże i sól. Wymieszaj, dodaj kardamon i stopniowo mąkę. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż przestanie być lepkie, w razie potrzeby podsyp mąką, jednak nie dawaj jej zbyt wiele - ciasto ma być miękkie i delikatne. Włóż ciasto do miski, przykryj i poczekaj aż podwoi objętość (pół godziny do godziny). 

Nadzienie :

- 2 łyżki roztopionego masła,
- pół szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki namoczonych we wrzątku rodzynków,
- garść orzechów laskowych posiekanych w plasterki i delikatnie uprażonych na suchej patelni.
Dodatkowo :

- jajko do posmarowania ciasta,
- łyżka brązowego cukru
- lukier (pół szklanki cukru pudru wymieszane z łyżką wody)
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na długi wąski prostokąt, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Składniki nadzienia połącz i rozłóż równomiernie na cieście pozostawiając kilka cm marginesu na wszystkich brzegach. Zwiń ciasto w rulon i szczypiąc brzgi połącz je ściśle. Z ciasta uformuj okrąg łącząc brzegi. 
Używając nożyczek przecinaj niemal całą roladę pod kątem, następnie naprzemiennie wywijaj uzyskane plasterki ciasta do środka i na zewnątrz. 
Pozwól ciastu wyrastać przez pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj całą powoerzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
Piecz przez 25-30 minut, po około 15 warto sprawdzić, czy wierzch się już nie rumieni i przykryć go folią w razie potrzeby. 
Po wyjęciu lekko polukruj, resztę lukru nałóż po wystygnięciu.

Smacznego:)

1 komentarz:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer