Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta snickers z bitą śmietaną




Dzisiejszy przepis jest błyskawiczny i mega smaczny:) Wystarczy garstka składników i odrobima czasu, by mieć u siebie w domu ten przysmak:)

Do kruchego ciasta:

-200g mąki pszennej
-100g masła pocietego na małe kawałki
- 50g cukru
- 1 jajka L
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszaj i szybko zagmieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na srednice odpowiednia do Twojej formy do tarty. Przenieś do formu i dociśnij i przykryj dociskajac papier po wałkowaniu do ciasta. Jeśli nie masz formy do tarty, użyj tortownicy i ułóż w niej ciasto z około 3cm brzegiem. Włóż ciasto do zamrażarki i rozgrzej piekarnik do około 200 stopni. Wyjmij tartę z zamrażarki. Jeśli masz groch do pieczenia, wysyp nim dno tarty przykryte papierem, jeśli nie, zdejmij papier, przekłuj dno ciasta widelcem w kilku miejscach i znów przykryj. Po 10 minutach pieczenia podnieś papier za rogi i wysyp groch, papier połóż spowrotem na cieście. Piecz w sumie około 15 minut ciągle pod przykryciem z papieru do pieczenia, dzięki temu ciasto się nie spiecze i będzie mniej suche. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw papier do pieczenia i pzykryj go dodatkowo ręcznikiem - w ten sposób kruche ciasto nieco zaparuje i stanie się mniej twarde, przez co szybciej będzie dawało się kroić. Po 5 minutach zdejmij ręcznik i studź ciasto w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia.


Do śmietany i snickersa:

- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 330ml śmietany 30%
- 100g orzeszków ziemnych solonych
- 3 łyżeczek cukru pudru.

80ml śmietany zagotuj w małym garnku, wyłącz ogień i wsyp do garnka czkolady połamane na kostki.  Mieszaj do rozpuszczenia, odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno, wsyp cukier puder na samym początku ubijania. Gdy ciasto wystygnie wypełnij je bitą śmietaną. Do rozpuszczonej czekolady dodaj 100g orzeszków i wyłóż warstwę snickers na śmietanie.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super słodycz, jestem wniebowzięta po kilku kawałkach ;) Dziękuje za przepis, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer