Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Chrupiący kurczak / indyk w płatkach kukurydzianych


    Przepyszny kurczak, jedna z moich ulubionych potraw. Najlepiej smakuje z mieszanką ketchupu i majonezu. Danie bajecznie proste i zarazem efektowne.



    Na jedną blachę potrzebujesz:

- około pół kg filetów z kurczaka / indyka pokrojonego na drobne kawałki
- 3 szklanek płatków kukurydzianych niesłodzonych


- 3 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżek majonezu
- 1 ząbka czosnku
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli

    Zacznij od wymieszania w dużej misce jogurtu, majonezu, soli i pieprzu. Dodaj po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, następnie wrzuć do miski umytego, pokrojonego  kurczaka. Wymieszaj tak, by wszystkie kawałki były zanurzone w marynacie i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Płatki wsyp do grubej reklamówki, połóż ją na desce do krojenia i pokrusz płatki na drobne kawałki  używając tłuczka do mięsa.
    Gdy wyjmiesz z lodówki kurczaka, wysyp pokruszone płatki na tacę. Następnie obtaczaj w nich każdy kawałek i umieszczaj go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie kurczaczki znajdą się na blasze, posyp je resztą papryki i wstaw do piekarnika.
    Piecz przez pół godziny w 200 stopniach  C do zarumienienia.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. w jakiej temp piec ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec w temperaturze około 200 stopni C. Pozdrawiam i przepraszam za niedopatrzenie.

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer