
Do biszkoptu wielkości zwykłej tortownicy potrzebujesz:
- 4 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżki kakao
Do ganache potrzebujesz:
- 2 tabliczek czekolady
- 70ml śmietany 30%
- odrobiny mocnego alkoholu
Poza tym:
- 200ml śmietany 30%
- łyżki cukru
- malin ze słoika lub innych miękkich owoców
- odrobiny startej czekolady do dekoracji

Piecz w rozgrzanym wcześniej do 190 stopni C piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj ciasto ręcznikiem, by powoli stygło. Gdy ostygnie przetnij je nożem na pół uzyskując dwa blaty.
By uzyskać czekoladowy ganache pogrzej do zagotowania śmietanę w garnuszku, zdejmij ją z gazu i dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę, powinna rozpuścić się w ciągu minuty.Dodaj odrobinę alkoholu i po wymieszaniu do uzyskania gładkiej masy odstaw naczynie w chłodne miejsce, by ganache ostygł.
Ubij pozostałą śmietanę z cukrem. Zetrzyj trochę czekolady do dekoracji.
Pierwszy blat pokryj ganachem czekoladowym, na nim ułóż maliny i przykryj drugim blatem. Na wierzchu ciasta umieść bitą śmietanę używając szprycy. Całość udekoruj startą czekoladą.
*Możesz nasączyć ciasto alkoholem dodając do 1/3 szklanki zimnej herbaty 2 kieliszki wódki, taką mieszankę rozprowadź po obu blatach, przed przełożeniem ciasta, używając łyżki.
Smacznego!!!
Wszystko ładnie- pięknie, tylko ten papierowy podstawek... Ale ciasto godne uwagi. Przepis na biszkopt mam swój niezawodny, ale krem... Sprawdzę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Dokite.
Przyznam, że nie miałem innego zdjęcia, gdyż nie dążyłem go zrobić zanim ciasto zostało pochłonięte przez domowników, gdy widziałem je po raz drugi nie było już prawie czego fotografować.
OdpowiedzUsuń