Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Ciasto z ganachem czekoladowym malinami i bitą śmietaną

    Pyszne ciasto z biszkoptem, który zawsze się udaje, jego sekretem jest ocet. Maliny można zastąpić innymi  miękkimi owocami.



    Do biszkoptu wielkości zwykłej tortownicy potrzebujesz:

- 4 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki octu
- 1 łyżki kakao

    Do ganache potrzebujesz:


- 2 tabliczek czekolady
- 70ml śmietany 30%
- odrobiny mocnego alkoholu

    Poza tym:
- 200ml śmietany 30%
- łyżki cukru
- malin ze słoika lub innych miękkich owoców
- odrobiny startej czekolady do dekoracji

    Zacznij od upieczenia biszkoptu. Oddziel białka od żółtek, do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet. Powinny trochę urosnąć. Białka ubij z na sztywną pianę, dodaj do niej cukier, ubijaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj budyń, mąkę oraz kakao. Dokładnie wymieszaj wylej do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
    Piecz w rozgrzanym wcześniej do 190 stopni C piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj ciasto ręcznikiem, by powoli stygło. Gdy ostygnie przetnij je nożem na pół uzyskując dwa blaty.
    By uzyskać czekoladowy ganache pogrzej do zagotowania śmietanę w garnuszku, zdejmij  ją z gazu i dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę, powinna rozpuścić się w ciągu minuty.Dodaj odrobinę alkoholu i po wymieszaniu do uzyskania gładkiej masy odstaw naczynie w chłodne miejsce, by ganache ostygł.
    Ubij pozostałą śmietanę z cukrem. Zetrzyj trochę czekolady do dekoracji. 

    Pierwszy blat pokryj ganachem czekoladowym, na nim ułóż maliny i przykryj drugim blatem. Na wierzchu ciasta umieść bitą śmietanę używając szprycy. Całość udekoruj startą czekoladą.



*Możesz nasączyć ciasto alkoholem dodając do 1/3 szklanki zimnej herbaty 2 kieliszki wódki, taką mieszankę rozprowadź po obu blatach, przed przełożeniem ciasta, używając łyżki. 
    
Smacznego!!!


   

2 komentarze:

  1. Wszystko ładnie- pięknie, tylko ten papierowy podstawek... Ale ciasto godne uwagi. Przepis na biszkopt mam swój niezawodny, ale krem... Sprawdzę.
    Pozdrawiam, Dokite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nie miałem innego zdjęcia, gdyż nie dążyłem go zrobić zanim ciasto zostało pochłonięte przez domowników, gdy widziałem je po raz drugi nie było już prawie czego fotografować.

    OdpowiedzUsuń

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer